Fördömanden av Trump fortsätter att strömma in

1:15 min

Fördömanden av USA:s president Donald Trumps sätt att likställa rasister med antirasister fortsätter att strömma in. Nio höga företagsledare har hoppat av presidentens särskilda rådgivargrupper.

I dag hölls en känslosam minneshögtid i Charlottesville för 32-åriga Heather Heyer som dödades av en deltagare i de högerextremistiska demonstrationerna i lördags. Men varken presidenten eller någon hög företrädare för regeringen var närvarande.

De tidigare presidenterna far och son George Bush skriver i ett gemensamt uttalande att Amerika alltid måste ta avstånd från rasism, antisemitism och hat i alla dess former.

Nio höga företagsledare har nu hoppat av presidentens särskilda rådgivargrupper för näringsliv och utvecklingsfrågor. Bland dessa näringslivstoppar som nu protesterar mot Trump finns chefen för kontorsmaterialföretaget 3M svensken Inge Thulin som twittrar ”Hållbarhet mångfald och inkludering är mina grundläggande värderingar”.

Presidenten skriver nu på sitt twitterkonto: ”Hellre än att sätta press på affärsmännen i företags- policy och strategiråden så upplöser jag båda. Tack alla!”


Vicepresident Mike Pence höll i dag ett statsmannalikt tal vid ett besök i Santiago där han förklarade sitt deltagande i sorgen och sade att Vitmakt-grupperna är avskyvärda.