Hård kamp om tredjeplats i tyska valet

1:56 min

Kampen om att bli tredje största parti i det tyska valet om drygt en månad är mycket jämn och den tyska förbundsdagen ser också ut att få in två nya partier i valet.

Vilket parti som till slut blir största parti efter kristdemokrater och socialdemokrater kan få stor betydelse för den kommande regeringsbildningen och därmed också inriktningen på den tyska politiken.

– Den stora regeringskoalitionen har skapat fler problem än den löst, säger partiledaren för det liberala partiet FDP Christian Lindner.

Partiet är efter fyra år politisk ökenvandring, efter att ha åkt ur Förbundsdagen i regeringsställning i förra valet, på god väg tillbaka och hoppas på att få ingå i en regering med Merkels Kristdemokraterna ännu en gång.

En sådan koalition skulle troligen föra en mer borgerlig politik i många frågor än den nuvarande merkelska.

FDP ligger tillsammans med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och högerpopulistiska AfD på mellan cirka 8-10 procent beroende på mätning.

Alexander Gauland som leder valrörelsen för AfD säger att AfD finns för att Tyskland inte ska vänja sig vid terror eller invandringskriminalitet. Migrations - och integrationsfrågor är fortfarande AfD:s starkaste teman och partiet ser ut att nå Förbundsdagen.

De andra partierna utesluter dock hittills samarbete med AfD.

Och på vänstersidan finns det förhoppningar om en rödrödgrön regering, rotrotgrün, som är uttrycket på tyska.

– Om det gick att bilda en regering tillsammans med Socialdemokraterna och de Gröna så vore det utmärkt, säger Die Linkes främsta kandidat i valet, Sarah Wagenknecht.

Och just nu går det bra för Die Linke, partiet ligger kring 10 procent.

Men om en sådan regering ska bli verklighet måste alla tre partierna öka rejält och många socialdemokrater ge upp sitt motstånd.

Miljöpartiet, som också vill bli tredje största parti, utesluter inte heller att ställa upp i en Merkelledd regering om det skulle bli ett alternativ. Den konstellationen finns i alla fall i två delstater.

Så kampen om tredjeplatsen är en viktig kamp i den tyska valrörelsen.