USA överväger vapenlevereras till Ukraina

2:21 min

I USA överväger man i Trumpadministrationen att börja leverera avancerade vapen till Ukraina för att användas i kriget i östra Donbass-regionen. Det kommer inte ändra krigets förlopp, säger den militära ledningen för separatisterna i Donetsk till Ekot.

Under valkampanjen för ett år sedan var Trumpadministrationen emot att skicka sofistikerade vapen till Ukraina. Men USA:s nya sändebud för Ukraina Kurt Volker har offentligt gått ut med idén och den är nu föremål för utredning.

I första hand tror man att det skulle handla om att leverera den sofistikerade pansarvärnsroboten Javelin, som alltså kan slå ut stridsvagnar. De ryskstödda separatisterna hävdar att de tar lätt på hotet.

Nya pansarvärnsrobotar kommer inte att ändra kriget i något som helst avseende, säger Eduard Basurin, vice försvarsminister hos separatisterna i Donetsk.

Ja, de är mycket träffsäkra men de används mot stora pansarförband som går till angrepp och vi planerar inte att angripa, hävdar Basurin. Han menar att en eventuell leverans av Javelinrobotar har andra skäl än militära.

För USA handlar det om rent kommersiella skäl, att få sälja vapen som man har mycket av. För Ukraina handlar det om att ställa in sig hos den nya ledningen i Washington.

Huvudargumentet för de som vill leverera avancerade vapen till Ukraina är att det kommer att öka det pris som Ryssland får betala för att blanda sig i Ukrainas angelägenheter. Bakom det ligger tanken att striderna i östra Ukraina dirigeras från Moskva och att ryska trupper deltar. Basurin förnekar som alltid att så är fallet.

Generalerna i Ukraina måste hitta någon förklaring till att de har haft så stora förluster i kriget. Och för det hittar de på olika bortförklaringar, till exempel att de i själva verket strider mot den ryska armén, säger Basurin som är Donetskseparatisternas militära talesman.

Han säger att krigsintensiteten har minskat något det senaste året och att de inte ser några tecken på att den ukrainska armén förbereder sig på att gå till anfall.