Makedonien öppnar för diskussion med Grekland

2:27 min

För att uppnå målet om ett framtida Nato- och EU-medlemskap är Makedoniens nya regering beredd att gå grannlandet Grekland till mötes bland annat i den känsliga namnkonflikten länderna emellan. Det säger Makedoniens utrikesminister i en exklusiv intervju med Sveriges Radio.

Makedoniens nya utrikesminister Nikola Dimitrov, på besök i Stockholm, säger att det är dags att lägga den konflikten bakom sig, inte minst för att stärka stabiliteten och demokratin på västra Balkan.

– Det är hög tid för länderna på Balkan att sluta tävla om vem som har den mest ärofyllda historien och istället börja tävla om saker som bäst ekonomisk utveckling, levnadsstandard och sjukvård,säger Nikola Dimitrov.

Därför är hans regering nu redo att på allvar börja samtala med Grekland om den namnkonflikt som under nära tio års tid stoppat Makedoniens väg mot både EU och Nato.

Makedonien är också namnet på en större region i norra Grekland och genom att använda samma namn på sitt land menar man i Grekland att Makedonien närmast gör anspråk på grekiskt land.

Några konkreta kompromissförslag finns enligt Nikola Dimitrov ännu inte uppe till diskussion. Men det kan, säger han, komma att handla om en lösning som gör tydligare skillnad mellan landet Makedonien och regionen Makedonien.

Som ett första steg är man från den makedonska regeringens sida redo att gå med i försvarsalliansen Nato under det provisoriska namnet som används i bland annat FN-sammanhang: Den före detta jugoslaviska republiken Makedonien.

De senaste två åren har Makedonien befunnit sig i en djup politisk kris där den tidigare regeringen anklagats för massavlyssning av den egna befolkningen, grov korruption och maktmissbruk.

Kulmen nåddes i våras då anhängare till det tidigare styrande partiet stormade parlamentet och slog flera parlamentsledamöter, däribland den nu sittande premiärministern Zoran Zaev, blodig. Nu är det Zaevs och hans regerings uppgift att återställa rättssäkerheten i landet, också det ett krav från EU:s och Natos sida för att släppa in Makedonien som medlem.

Efter en mycket lång kris är Makedonien tillbaka i leken igen, säger utrikesminister Nikola Dimitrov.

Han säger också att Makedonien kan tjäna som ett varnande exempel för omvärlden på vad som kan hända i ett land som under alltför lång tid tvingas vänta i till exempel EU:s väntrum.