Vättern

Vatten från bräddningsrör inte största hotet mot Vättern

5:18 min

Bajs, bindor och kondomer har upprört badgäster vid Vättern under sommaren. Men de stora hoten mot sjön är helt andra, säger vattenekologen.

Det låga vattenståndet i Vättern har i sommar avslöjat ett rostigt bräddningsrör som gjort att bajs, bindor och annat skräp hamnat på stränderna i Jönköping. Rören ska bytas ut, men det kommer att ta tid. Och vattnet vid bräddningsutsläppen ska du inte dricka.

– Då får man ont i magen, säger Måns Lindell, sötvattenekolog på Länsstyrelsen i Jönköping.

Många har varit kritiska till den dåliga reningen av vattnet, men Måns Lindell berättar att det historiskt sett varit mycket värre. På 1930- och 40-talet var sjön i princip grön, och först på 50-60-talet började vattnet som rinner ut i sjön att renas.

Vättern har självläkt genom åren, även om det finns en viss andel belastningar som den i Jönköping fortfarande. Så länge det bor människor runt Vättern kommer det att finnas en påverkan enligt Måns Lindell. Kommunerna är också medvetna om problemen, och de kommer att åtgärdas även om det tar tid.

Utsläppen är i sig inget bekymmer för sjön som helhet säger han. Däremot är det ett estetiskt bekymmer på badstranden och ett bakteriellt problem.

– Man kan ju också undra vad bindor, tops och tamponger gör i det här vattnet. Ge tusan i att spola ner det, säger Måns Lindell. 

– Det är ett sabotage mot verksamheten!

Det som oroar Måns Lindell när det gäller Vättern är andra saker.

– Det handlar om stora strukturella förändringar som klimatet till exempel. Men också om miljögifter och främmande arter.

– Vättern kommer att finnas kvar, men vi kanske inte har röding i den, utan någon annan konstig art.