Centerpartiet i Skellefteå

Föreslår returbuss för återvinning på landsbygden

0:54 min

Centerpartiet i Skellefteå föreslår nu att man ska införa en returbuss som åker runt i byar, för att underlätta för folk på landsbygden att lämna in sin återvinning.

Det är svårt att vara miljövänlig på landsbygden, det menar Centerpartiet i Skellefteå. I exempelvis Kalvträsk måste invånarna åka fem mil för att kunna lämna sin återvinning.

– Att köra 5 mil till en returstation och sedan tillbaka igen känns inte heller miljövänligt, säger Carina Sundbom, Centerpartiets gruppledare i Skellefteå.

En returbuss som står uppställd i byarna vid olika tider, skulle förenkla hushållsåtervinningen. Det menar Centerpartiet i Skellefteå.

Förslaget har Carina Sundbom motionerat för länge. Men just nu väntar hon på en utredning från regeringen som ska fastställa vem som ska ha ansvaret för insamlingen av återvinningsmaterial.

– Nu är utredningen klar, men det har inte kommit någon proposition än från regeringen. Men som förslaget lutar åt blir det kommunerna som ska ha totalansvaret för insamlingen, och då krockar det ju inte med att vi redan har en returbuss i sådana fall, säger Carina Sundbom.