Familjen fick Kosovare Asllani att flytta hem

7:44 min

Sin senaste allsvenska match spelade hon 2012. Efter framgångsrika säsonger med både Paris Saint Germain i Frankrike och Manchester City i England är Kosovare Asllani nu tillbaka i Sverige och Linköping.

– Jag kände att jag ville komma hem och spela i Sverige. Linköping kändes som det rätta laget för mig för det är här jag har min familj och det är här man känner att man lagt sin grund, säger Kosovare Asllani till Radiosporten.

Landslagsstjärnan gör nu sin tredje sejour i Linköping. Hon inledde proffskarriären där 2007 och vann allt med klubben säsongen 2009: SM-guld, cupguld och supercupen.

Radiosporten träffar henne på hennes nya hemmaarena efter ett av hennes första träningspass med klubben sedan återkomsten. Och närheten till familj och vänner var en viktig faktor när hon beslutade sig för att flytta hem.

– Jag skulle nog säga att det är den främsta anledningen. Tidigare år har jag känt att jag velat anta utmaningar och komma till länder där man inte vet nånting om någon men nu har jag kommit till en plats där jag känner att jag behöver mer tid med familjen.

Kosovare Asllani har de senaste åren bott i städer som varit drabbade av terrordåd. Hon bodde i Paris när 130 personer dödades i november 2015. Och nu senast bodde hon i Manchester där över 20 personer miste livet efter en attack mot en konsert i våras.

– Det drabbar ju människor som är de mest oskyldiga i världen och jag känner att man börjar uppskatta tiden som man har mer. Allt kan hända så det känns bra att vara hemma i Sverige för det känns som en liten trygghet och det är exakt vad jag behöver just nu.

Nu ska hon spela allsvensk fotboll igen och i hennes första match sen återkomsten gästas Linköping av Kif Örebro på fredagskvällen.

– Det känns lite surrealistiskt. Det har tagit lite tid för mig att landa i att jag är i Sverige och ska spela i Damallsvenskan igen, men jag ser fram emot det. Det ska bli kul att spela matcher här i Sverige igen och prestera vår bästa fotboll för att vi ska kunna ta guldet senare i höst.