Misstroendevotum mot Peter Hultqvist kommer att verkställas

Alla fyra allianspartierna planerar fortfarande att yrka på misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist, säger de efter dagens möte med hans statssekreterare.

Under dagens möte i Försvarsutskottet fick bland andra försvarsminister Peter Hultqvists statssekreterare Jan Salestrand svarade på frågor om när informationen om IT-skandalen på Transportstyrelsen nådde Försvarsdepartementet.

Efter mötet säger alla fyra Allianspartier att inget har förändrats i deras inställning om Peter Hultqvist. Allianspartierna kommer att yrka på misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist.

– Vi fick inga svar på varför den här viktiga informationen, som var ett blinkande rödljus, inte togs upp på statssekreterarnivån och varför den inte fördes vidare till exempelvis Emma Lennartsson, som är Stefan Löfvens statssekreterare, säger KD:s Mikael Oscarsson till TT.

Ingenting av det som framkom på utskottsmötet ändrar Oscarssons uppfattning om att väcka misstroendeförklaring mot försvarsministern.

Det var i slutet av juli som de fyra Allianspartiernas ledare meddelade att de tänker väcka misstroendeförklaring mot tre statsråd till följd av skandalen. Nu har infrastrukturminister Anna Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) fått lämna sina jobb — men hotet mot Hultqvist hänger kvar. Alliansen säger sig vara överens om att gå vidare när riksdagen öppnas igen.