Gävles djurförbud satte stopp för hundtävlingar

1:44 min

Gävle kommun gick miste om ett stort hundarrangemang på grund av ett gammalt beslut om djurförbud på alla kommunens idrottsanläggningar. I Skutskär är hundarna däremot välkomna.

SM i hundsport som det handlar om drar igång i morgon fredag på Skutskärs idrottsplats.

– Det är hundtävlingar där 90 hundar från hela Sverige kommer och tävlar. Det är toppeliten i Sverige som kommer, säger SM-generalen Leif Jönsson.

Mellan 3000 och 5000 åskådare väntas under tävlingsdagarna för att se hundarna tävla i till exempel spår, sök, lydnad och rapport.

När det förra sommaren blev klart att Gävleborg brukshundsklubbar skulle hålla i årets SM kontaktade klubbarna Gävle kommun. Men på grund av det djurförbud som kommunen har sedan början av 90-talet kunde fritidsförvaltningen endast erbjuda plats på Sätraängarna, ett område som inte alls lämpar sig för arrangemanget.

– Man borde se över beslutet, för det går ju att städa efter sig och hålla rent. Det är ju alltid någon allergiker som kommer, men det är ju konstigt att det inte finns allergiker i Skutskär i så fall, säger Leif Jönsson.

Enligt Johan Öholm, fritidschef på Gävle kommun finns det inte skäl att ta bort djurförbudet. Däremot öppnar han för att hitta lösningar så att hundarrangemang kan ordnas i Gävle i framtiden.