Sydstatssymboler tas bort i snabb takt

2:04 min

I USA har debatten om olika sydstatsmonument och symboler fått en oväntad effekt. De högljudda och våldsamma protesterna mot att flytta minnesmärken - som kravallerna i Charlottesville i Virginia - har resulterat i att på många håll tas monumenten bort snabbare än väntat.

– Det borde rivas eller flyttas bort. Inte få stå på allmän plats, säger John Dyess.

– Nja, jag tycker nog att monumentet ska vara kvar, säger Brett Howell.

Två olika röster om samma bronsgröna staty av generalen Lee i mitten av Charlottesville i Virginia. Bråket om generalen skulle bort eller inte är en del bakom kaoset i helgen som ledde till att en människa dödades.

I går tog president Donald Trump ställning: Behåll statyerna det är dåraktigt att slita sönder vår historia, sa han.

Även här har John Dyess och Brett Howell olika syn.

– Lee var en förrädare. Han förde krig mot sitt eget land, säger John Dyess.

– Han var en ledare i vår historia som vi ska känna till, säger Brett Howell

Debatten om sydstatssymbolerna har pågått i många år men fått nytt liv igen. Och de våldsamma protesterna mot att lyfta bort monumenten har fått en motsatt effekt. De tas bort fortare än vad många trott.

I Baltimore lastades fyra bronsgeneraler på bilflak och fördes iväg i gryningen direkt som en följd av kravallerna i Charlottesville. I staden Birmingham i Alabama täcktes en minnesobelisk av brädor. I Richmond i Virginia tänkte borgmästaren behålla statyerna, men vill nu bli av med dem. Delstatens guvernör har svängt på samma vis.

I Houston i Texas ska stadens konstsamling sorteras och olämpliga statyer bort. I New York vill guvernören ändra gatunamn, och i Brooklyn togs en plakett bort från en plats där generalen Lee en gång planterat ett träd.

Listan kan göras längre.

Presidenten tweetade i går: Var ska det sluta?

Brett Howell och John Dyess - igen olika syn.

– Detta är ett monument för vit överhöghet och fortsatt makt över svarta som befriats i inbördeskriget, säger John Dyess.

– Tar man bort den här statyn måste vi ta bort alla. Vad förändras eller förbättras av det? undrar Brett Howell.