Terrorforskare: De här personerna går under radarn

1:18 min

Attacker med fordon som metod verkar bli allt vanligare, och terrorforskare Mats Fridlund vid Aaltouniversitetet i Helsingfors, säger att en orsak till det är att bilar är lättillgängliga.

– Det enkla svaret är att det är enkelt. Att gå ut och hyra en bil och sedan använda sig av den som ett mordverktyg, man behöver inte mycket träning, förutom att kunna köra en bil. Man behöver inte blanda sig i illegala aktiviteter innan som vid en bomb eller vid användning av eldvapen, vilket är olagligt i många länder, säger terrorforskare Mats Fridlund vid Aaltouniversitetet utanför Helsingfors. 

– Det går också under radarn för myndigheterna. Det är otroligt svårt att ha koll på alla som har bil. Det är enkelt och effektivt också tyvärr. Det går att döda folk relativt enkelt med en bil eller lastbil, det kan man säga är de viktigaste anledningarna. 

Efter gårdagens misstänkta terrorattack på Las Ramblas i Barcelona har ytterligare en person gripits, enligt katalanska inrikesministern - och inatt sköt polisen ihjäl fem misstänkta terrorister i den spanska staden Cambrils i ett misstänkt försök till terrorattentat, bara timmar efter attacken i Barcelona i går där 14 personer dödades.

Mats Fridlund forskar speciellt på terror med ett historiskt perspektiv och även på teknikens betydelse för terrorismens utveckling. Enligt honom är det väldigt svårt att skydda sig mot de här attackerna.

– Det man kan komma åt de här attackerna med är om förövarna finns på radarn på något sätt. Det är ju inte misstänksamt att folk kör omkring i bilar och liknande. Men det är otroligt svårt att skydda sig och att hitta de här förövarna innan det sker, säger han. 

– I stort så innebär det att underrättelsearbetet blir svårare för polisen, och att stävja den här typen av attacker.

Frågan om farthinder för att försvåra attacker med fordon diskuteras, men är inte helt enkel, enligt Mats Forslind. Han menar i ett öppet samhälle där vi vill kunna spendera tid på gatorna utan större begränsningar. 

– Naturligtvis kan man tycka att man bör tänka på vilka typer av gator som kan vara mer utsatta än andra, men innan attackerna i Stockholm fanns ju inte betongsuggorna för att stoppa terrorattacker, utan mer vanliga fordonshinder. Det är otroligt svårt och jag är övertygad om att vi kommer få se mer av det här i Spanien, i Barcelona och andra städer.

Han säger också att ett samhälle som är för anpassat med begränsade rörelsemöjligheter spelar terroristerna i händerna.

–  Om vi gör det här alltför mycket så förlorar vi. Då ger vi också terroristerna rätt, för vad terrorister söker är att dom vill få makt för att vi ska förändra oss, förändra vårt beteende, se till att samhället ska bli mindre öppet, mer stängt. Det är målet. Och gör vi på det viset så går vi i viss mån deras ärenden.

– Det är en väldigt svår avvägning hur mycket vi vill gå med på att förändra oss, förändra beteende och stadslandskap. Och även hur mycket vi vidhåller att vi vill det, även med den risk det innebär.