Åtal väntas i härva med äggplundringar

2:10 min

Polisen har utrett en härva med boplundringar längst den svenska fjällkedjan. Utredningen har pågått i flera år och snart väntas åtal mot två män som misstänks för grova jaktbrott.

– Vi har haft en utredning nu där vi gjort husrannsakan på olika ställen som visar att det skett plockning av äggskal. Man har plockat ägg, blåst ur innehållet och lagt skalen i samlingar, säger Per-Erik Lindbäck, utredare på polisens nationella operativa avdelning, NOA.

Enligt polisen har utredningen pågått i ungefär tre år och nu är två män på sannolika skäl misstänkta för grovt jaktbrott, grovt artskyddsbrott och jakthäleri. Ytterligare en man delgavs misstanke, men avled under utredningstiden.

Männen ska enligt polisen ha rest runt och samlat ägg i mer än tio års tid längst den svenska fjällkedjan, främst i Jämtland, Västerbotten och Norrbotten. Men även i andra miljöer i Sverige, till exempel i Gävleborg och Öland.

Det handlar om hundratals äggskal, bland annat från sällsynta arter som fjällabb, dubbelbeckasin och brushane.

Enligt polisen går det att styrka att männen plockat en andel av äggen, men hela samlingen anses vara brottslig, säger Per-Erik Lindbäck.

– Det går att styrka en viss andel av skalen, men sedan tycker åklagaren att de har ett beteende som gör att de dragit på sig en brottslig samling, säger han.

Åtal har dröjt i fallet men kommer sannolikt att väckas i september. De misstänkta nekar till brott.

Plundringar leder till att ekosystem kan rubbas. Till exempel har det känsliga Stekenjokkområdet i Jämtlands och Västerbottens län drabbats, säger naturbevakaren Håkan Berglund på länsstyrelsen i Jämtland.

– Ja, det är riktigt jädrigt, för det är så utsatt här uppe och det minskar fågelbeståndet, säger Berglund.

Omfattningen av äggstölder i Sverige har tidigare förvånat myndigheterna.

År 2014 fälldes tre män i det uppmärksammade Stekenjokkfallet som handlade om systematisk plundring av vilda fågelbon. Polisen hittade då runt 6 000 ägg och en av männen dömdes till ett års fängelse och de andra fick villkorliga domar och dagsböter.