Stena siktar på vattenånga

2:03 min

En färja som kan gå på exempelvis kottar och släpper ut vattenånga – det är målet med ett stort metanolförsök som Stena Line gör.

På färjan som går mellan Göteborg och Kiel går nu merparten av motorerna på metanol. Förhoppningen är att alla bolagets fartyg på sikt ska kunna gå på fossilfritt bränsle.

– Shippingbranschen generellt behöver rannsaka sig själv vad gäller hållbarhetsarbetet. Där är bränsleförbrukning en stor bov, säger Tony Michaelsen som är en av destinationscheferna.

I branschen pratas det mycket om liquefied natural gas, LNG, som ett alternativ till diesel. Men Stena Line tycker att metanolalternativet är ännu mer intressant, berättar Tony Michaelsen.

– Ska man på allvar försöka konvertera till något hållbart så ska man komma ihåg att LNG fortfarande är ett fossilt bränsle. Därför gör vi ett stort, fullskaligt experiment med metanol, säger han.

Försöket på Göteborg-Kiel-färjan ska pågå i närmare tio år och i nuläget används metanol av naturgas. Men förhoppningen är att marknaden för och produktionen av biobaserad metanol ska ta fart, säger Tony Michaelsen.

–  I dag finns inga metanolfabriker i världen, men det intressanta är att metanol kan tillverkas av allt organiskt, till exempel kottar. Och det fina med metanol är att utsläppet i princip är vattenånga. Det vore fantastiskt om vi i framtiden kunde säga till en hamndirektör att vi vill komma till din hamn och vårt enda utsläpp är vatten.

Färjan i försöket konverterades 2015 och så här långt är Stena Line mycket nöjda.

– Det är fortfarande en lång väg att gå, men vi är väldigt positiva så här långt.

Kan en framtida Halmstad-Grenå-färja köras på metanol?

– Utan tvekan. Kommer det här i mål på rätt sätt och vi aktörer intresserar oss för att tillverka metanol. Då kommer vi att vilja gå "all in", säger Tony Michaelsen.