Hela möbler slås sönder när kontor moderniseras

2:50 min

När kontorslandskapen förändras och arbetsytor minskas slås hela och fungerande möbler sönder och skickas till återvinning.

Allt mindre kontorsytor per person i kombination med smidigare elektronik gör att myndigheter och institutioner rensar ut mängder av äldre, men hela, kontorsmöbler.

– Idag ser kontorsarbetsplatser annorlunda ut än vad de gjorde på 70- och 80-talen, säger Lennart Johansson, fastighetschef på Mittuniversitetet. Dels ytmässigt men också ergonomiskt.  Idag moderniserar vi till höj- och sänkbara skrivbord och arbetsplatser.

Kontorsutrymmena har också minskat från 14-16 kvadratmeter till runt mellan åtta och nio kvadratmeter. Den tekniska utrustningen har blivit mindre och smidigare och bland annat har "tjockskärmarna" försvunnit.

Det är dock svårt att bli av med det gamla möblemanget och ofta återstår inget annat än att slå sönder möblerna och återvinna de olika materialen.

Dock hade Lennart Johansson hellre sett att möblerna kunde återanvändas.

– En del har vi skänkt bort till olika organisationer, resten har vi skrotat.

Vad skulle du vilja göra?

Jag skulle gärna se att de kunde återanvändas av någon som behöver dem eller kan göra någonting av dem på något sätt. 

Tror du andra myndigheter har samma problem?

–  Ja, det tror jag. Det är samma utveckling där, med nya krav på kontor och arbetsplatser.

Om någon skulle vilja ha kasserade möbler, skulle det går bra?

– Ja, de här möblerna är redan avskrivna, så finns det någon som vill ha så kan jag tänka mig att ge bort ett eller annat.