Inga Leninstatyer kvar i Ukraina

1:44 min

I USA har man de senaste dagarna tagit ner flera statyer av framstående figurer på sydstatssidan i det amerikanska inbördeskriget. I Ukraina har man gått steget längre.

I Ukraina är arbetet med att riva samtliga statyer av sovjetledaren Lenin precis avslutat.

Det kan fortfarande vara så att det står någon enstaka Leninstaty på någon bakgård eller på något fabriksområde. Men samtliga 1 320 Leninstatyer som fanns i det offentliga rummet är nu bortplockade, meddelade de ukrainska myndigheterna i veckan. Till det kommer ytterligare 1 000 monument av olika slag som idealiserade den sovjetiska diktaturtiden, de har också tagits ner.

Det här är resultatet av en lag som antogs för två år sedan som förbjuder kommunistiska och nazistiska symboler och på det här sättet vill Ukraina fjärma sig från sitt sovjetiska förflutna.

Men det handlar inte bara om statyer och monument. 32 städer och ytterligare runt 1 000 samhällen har fått ändra namn eftersom de varit uppkallat efter något sovjetiskt. 52 000 gatunamn har också bytts ut.

Men förändringarna har inte varit okontroversiella. En opinionsundersökning i slutet av förra året visade att 41 procent av de svarande var för att riva alla Leninstatyer men 48 procent var emot.

Att avskaffa samtliga sovjetklingande gatu- och stadsnamn var det bara 15 procent som var för; stödet för avsovjetiseringen var större i västra Ukraina än i östra.

I gengäld har man i Ukraina börjat resa statyer av Stepan Bandera och döpa om en del gator och torg efter honom vilket också väckt olika reaktioner.

Bandera och hans politiska och militära rörelse kämpade för ett fritt Ukraina under andra världskriget mot Sovjet men allierade sig då i stor utsträckning med Nazi-Tyskland. Att Bandera upphöjts till nationell hjälte i dagens Ukraina har bland annat väckt kritik i Israel.