Eman har gått ned nästan 400 kg

5:32 min

Världens tyngsta kvinna, egyptiskan Eman Ahmed Abd El Aty som vägde 500 kilo i vintras, har uppmärksammats i media över hela världen efter att hennes syster i vintras skickade ut ett rop på hjälp via sociala medier. En insamlingskampanj gjorde att hon kunde flygas med fraktplan för specialistvård i Indien och senare i Förenade arabemiraten och nu har hon inte långt kvar till målvikten 100 kilo.

Eman Ahmed Abd El Aty har återfått talförmågan efter en stroke, kan äta själv och ska framöver bli en ambassadör för att stoppa fetmaepidemin bland barn i Mellanöstern är det tänkt.

Systern Shaimaa Ahmed Abd El Aty, berättar hur situationen var desperat hemma i lägenheten i Alexandria. Hennes 36-åriga syster Eman har varit sängbunden i decennier.

Redan under barndomen hade hon lymfödem som fick henne att svullna så att hon fick svårt att gå. Vid årsskiftet vägde hon 500 kilo och familjen fruktade för hennes liv.

– Jag och min mamma var ensamma om att sköta henne och orkade inte vända henne, berättar Shaimaa Ahmed Abd El Aty.

Inga läkare i Alexandria verkade kunna hjälpa henne så Shaimaa skickade ut ett desperat rop på hjälp i sociala medier som spreds över hela världen och där en indisk fetmakirurg doktor Muffazal Lakdawala i Mumbai lovade hjälpa henne om man bara lyckades skrapa ihop tillräckligt med pengar via crowdsourcing.

Insamlingen gav 800 000 kronor men kostnaderna skulle visa sig bli tre gånger mer, vilket det indiska sjukhuset lovade stå för. En yttervägg i familjen lägenhet i Alexandria som ligger flera våningar upp i ett höghus fick rivas och med hjälp av en kranbil lyftes Eman Ahmed Abd El Aty sedan ned i en specialbygd säng till en container och sedan vidare med chartrat fraktflyg och lastbil till Mumbai.

Där opererades hon så att magsäcken snördes av och hon tappade flera hundra kilo. En genundersökning visade att hon led av en ovanlig ärftlig sjukdom kroppen hela tiden signalerar att den svälter.

Media fick dagliga uppdateringar med bilder från kameran inne på Emans patientrum av det indiska sjukhuset för att visa ständiga framsteg. Men systern Shaimaa som tagit ledigt från sitt ingenjörsjobb för att kunna vara med Eman under sjukvistelsen i Indien såg hur systern var blå i ansiktet av dålig syresättning, med ständiga epilepsiattacker och verkade djupt deprimerad.

Tillslut fick Shaimaa Ahmed Abd El Aty nog och gick ut i media och sa att sjukhuset ljög om viktminskningen och tillfrisknandet.

– Läkarna i Indien lovade att hon skulle bli bra, men det har hon inte blivit och de verkar mest intresserade av att bli världsberömda, sa till Shaimaa Ahmed Abd El Aty till BBC.

Samtliga indiska läkare avsade sig då raskt all vidare behandling av Eman och sa att det var lögn. Men ett privat toppsjukhus i Förenade Arabemiraten, Abu Dhabi lovade att ta emot Eman gratis och fortsätta vården.

– Det är som en helt annan människa säger Chefsläkaren Yassin El-Shahat på Burjeelsjukhuset när Eman Ahmed Abd El Aty nu behandlats av 20 specialister under tre månader.

– När hon kom hade hon fem centimeter djupa infekterade liggsår, hög feber, sköldkörtelproblem, njursvikt, aortaförträngning. Nu är allt det ordnat, epilepsin är borta, hon är inte längre deprimerad, hon har lärt sig att prata igen efter den stroke hon fick för 3 år sedan och behöver inte längre sondmatas utan kan röra sina armar och svälja själv, enligt dr. Yassin El-Shahat. 

– De bryr sig verkligen om Eman här, bekräftar systern Shaimaa. Häromveckan ordnade Burjeelsjukhuset en presskonferens för världsmedia där Eman sågs skratta, nu inte så långt från målvikten 100 kilo, men jag har som enda journalist blivit lovad att få träffa henne och systern inne på patientsalen för att själv kunna bilda mig en uppfattning.

Eman ler stort i sin säng och tar mig i hand, men hon ber systern översätta från arabiska när vi pratar. Shaimaa spelar upp en låt på mobilen som hon och Eman brukar dansa och sjunga till som en del av rehabiliteringen. Eman svänger med armarna, nynnar och strålar.

Vad vården kostar som Eman får är inte officiellt, men det måste handla om många miljoner kronor. Överskottshus ska opereras bort och så ska knäna justeras för att se om de kanske kan bära henne trots att de inte använts på många år. Annars ska hon få en elrullstol.

Chefsläkaren förklarar varför sjukhuset valt att ge Eman Ahmed Abd El Aty den här chansen gratis. Runt var tredje barn är överviktigt i Förenade arabemiraten och grannländerna och Eman är numer världsberömd. Burjeelsjukhuset ska se till att hon är frisk nog för att delta i kampen mot barnfetma.

Planen är att Eman Ahmed Abd El Aty ska föreläsa i skolor i hela Mellanöstern om att barnen bör skippa skräpmat och läsk och äta frukt och grönt istället. Att de ska sporta istället för att kolla på TV och spela dataspel.

– Vi lovar att Eman kommer väga mindre än 100 kg inom ett år och sitta i en elrullstol och vara en ambassadör mot barnfetma i Mellanöstern och kanske för hela världen, säger säger doktor Yassin El-Shahat.