Kravallerna uteblev på högerextrem manifestation i Boston

1:25 min

Organisationen för yttrandefrihet i Boston hade kallat en rad talare från högerextremistiska organisationer till Boston på lördagen. Många hade fruktat kravaller och slagsmål men så blev det inte.

På Boston Common, den stora parken mitt i staden, samlades en mycket liten grupp högernationalister. Bara ett hundratal personer. Deras möte omringades av kravallstaket i flera led och 500 poliser.

När över 10 000 motdemonstranter anlände till parken överröstade de den lilla nationalistgruppen med slagord och burop. Arrangörerna ställde då in mötet.

Det utbröt en del slagsmål mellan svartklädda maskerade antifascistgrupper och högernationalister, men polisen ingrep snabbt. Det blev inte den våldsamma konfrontation som borgmästaren och polischefen fruktat efter Charlottesville.

Kanske berodde det på den stora polisinsatsen, kanske på att det är svårt att mobilisera högerextremister i demokratiskt dominerade Boston, med stora grupper studenter från universiteten intill.

Det blev istället en liberalernas och vänsterns ganska muntra manifestation i solen mot Ku Klux Klan, nazism och, om man får döma av de många nidporträtten, inte minst mot USA:s president Donald Trump.

Bostonborna kan andas ut. Just nu håller man på att köra bort de tunga lastbilar lastade med sand som placerats ut för att hindra fordonsattacker.