Regeringen och Vänsterpartiet överens om vinster i välfärden

1:42 min

Regeringen och Vänsterpartiet är överens om att lägga fram ett förslag till riksdagen för att minska vinsterna i välfärden, enligt Dagens Nyheter.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) bekräftar uppgörelsen, men håller samtidigt dörren öppen för uppgörelser över blockgränsen.

– Vi kommer att lägga fram förslag tillsammans med Vänsterpartiet. Sedan finns det delar av välfärdsutdelningens betänkande, till exempel de förslag som rör ägare och ledningsprövning och de förslag som rör ideella sektorn. Där borde det finnas förutsättningar för att komma överens över blockgränsen och det kommer att vara vår ambition, säger han.

Välfärdsutredningen, som presenterades i höstas, har fått skarp kritik från många håll. Främst är det utredaren Ilmar Reepalus förslag om ett vinsttak, som sätts till statslåneräntan plus sju procent på det kapital som ägaren investerat i företaget, som mötts av våldsamma protester. 

Civilministern vill inte svara på om det är ett vinsttak på den nivån som kommer att presenteras för riksdagen. Han hänvisar till att mer detaljer om förslaget ska presenteras inom kort.

En lagrådsremiss är planerad till i november och en proposition till riksdagen i mars nästa år. Men redan nu berättar han att taket kan komma att variera mellan olika delar av välfärdssektorn.

– Vi utesluter inte att det kan vara olika regelverk för de olika delarna av välfärden, säger Ardalan Shekarabi.

Det finns ingen riksdagsmajoritet för ett förslag om att begränsa vinsterna i välfärden. Men egentligen har nog regeringen inget emot om detta blir en valfråga inför riksdagsvalet nästa år.

– Är det så att riksdagen fortsätter att sätta stopp för förändringar som innebär att vi begränsar vinstjakten i välfärden så är det i slutändan väljarna som får avgöra det i valrörelsen 2018. Och vi vet var väljarna står. Sju av tio väljare vill begränsa vinsterna i välfärden, säger Ardalan Shekarabi.