Pressmeddelande 2017-08-21

Stadsinspektionen med Mark Isitt besöker åtta svenska städer – ny programserie i P1

Mark Isitt är en av landets mäktigaste arkitekturskribenter. Efter förra årets uppmärksammade program, om stadsplanering och arkitektur i P4 Skaraborg, tar han sig nu an åtta svenska städer med start 24 augusti.

- Arkitektur omringar oss, vi har det tätt inpå oss mest hela tiden. Och just därför har vi ofta svårt att se dess kvaliteter och svagheter, säger Mark Isitt, programledare för Stadsinspektionen. Om den här radioserien kan göra lyssnaren mer observant på sin omgivning har vi gjort en gärning. 

Mark Isitt hissar och dissar, söker stadens själ, möter de som bor på orten och ställer makthavare till svars. Allt ur ett arkitektoniskt- och stadsplaneringsperspektiv.

- Jag hoppas att lyssnarna ska reagera. Om programmen lämnar dem oberörda har jag misslyckats med att förmedla den inneboende kraft som arkitektur och stadsbyggnad besitter. Jag vill att programmen ska tjusa, överraska, beröra, som Länsmuseet i Jönköping eller terrasstrapporna i Helsingborg. Inte vara monotont och stumt som något snabbt hopmonterat bostadsområde.     

Varje resa Mark Isitt gör följs av ett samtal där Karolina Keyzer, tidigare stadsarkitekt i Stockholm, och Mattias Lind, arkitekt med Göteborg som utgångspunkt, deltar.

Stadsinspektionen besöker de åtta städerna: Falun, Helsingborg, Jönköping, Uddevalla, Luleå, Örebro, Kiruna och Visby.

Producent: Kajsa Hallberg.

Sändningstider: P1, torsdagar med start 24 augusti, kl. 10.35-11.00.
Repris, söndagar 12.00 samt natt mot onsdag kl. 01.35.

Om Mark Isitt, arkitekturkritiker
Ålder: 51.
Bor: i Sveriges första radhus, ritat av arkitekt Victor Bodin, i trädgårdsstaden Gamla Enskede, söder om Södermalm i Stockholm. Gamla Enskedes stadsplan är ritad av Per Olof Hallman, Stockholms förste stadsplanedirektör.
Bakgrund: första artikeln om arkitektur skrev han 1989 – ett porträtt på en ung Gert Wingårdh – och sedan dess har han sällan kunnat slita sig från ämnet. Han är sedan tio år arkitekturkritiker på Göteborgs-Posten och har skrivit flera böcker, nu senast om FN-högkvarteret i New York.      
Gör också: ingenting alls – arkitektur är en livsstil, bortom det finns intet.

Kontaktuppgifter:
Mark Issitt: 070-850 43 06

Kajsa Hallberg: 070-827 64 67, kajsa.hallberg@sverigesradio.se

För förhandslyssning kontakta: Ulrika Salander 073- 773 54 10, ulrika.salander@sverigesradio.se