Sally Rooney utforskar relationer utanför mallen

8:40 min

I höst kommer den irländska författaren Sally Rooney till till Bokmässan i Göteborg. Sveriges Radios Kulturkorrespondent Naila Saleem stämde träff med Sally Rooney på det anrika universitetet Trinity College i hennes hemstad Dublin.

Recensionen av "Samtal med vänner" hittar du under artikeln

Vi promenerar genom Dublins stadskärna på jakt efter en lugn plats. Det är helgdag och folk överallt, även på Trinity College flockas turister och lediga för att beundra de vackra byggnaderna och besöka det gamla biblioteket från 1700-talet där man bland annat kan se the book of Kells, en illustrerad utgåva av evangelierna från 800-talet.

Universitet som är Irlands äldsta grundades 1592 av drottning Elisabeth. Sally Rooney pekar ut kapellet och examinationssalen. När hon studerade litteratur på Trinity College bodde hon här mitt på universitetsområdet.

Och platser från skolans campus finns också med i hennes debutroman "Samtal med vänner".

- Ja det stämmer. Det är studentkaféet. En del av miljöerna i boken är hämtade härifrån, berättar Sally Rooney.

"Samtal med vänner" handlar om bästa vännerna Frances och Bobbi som tidigare haft ett förhållande och vars relationsstatus nu är lite oklar. De är studenter på väg ut i vuxenlivet. Frances skriver poesi. De möter ett drygt tio år äldre gift par Melissa, som är fotograf och skribent och så Nick som är skådespelare. De fyra börjar umgås och så småningom inleder Frances och Nick en kärleksrelation.

- Jag är intresserad av den ambiguitet som kan finnas inom intima relationer, och relationer som inte passar in i en särskild kategori som vän eller hustru. De här relationerna är ofta på förhand definierade att vara på ett särskilt sätt men om man ser till egna livet finner man att inte sällan relationer som inte passar in i mallarna, säger Sally Rooney.

- Ta det här med vänner, en kanske är mer som en bekant medan den andre är som en livspartner men det enda ord vi har för att benämna de här vitt skilda relationerna är vän, fortsätter hon.

Och just den här bredden i ordet vän var det som fick henne att skriva "Samtal med vänner", och experimentera genom att ladda berättelsen med kärlek hetero och homo, sexualitet, romantik, begär, plikt och monogami.
Nu är det ingen feel good roman Sally Rooney har skrivit. De fyra personerna är inte särskilt lätta att tycka om, någon av dem. Melissa är allmänt självupptagen. Bobbi gåpåig och gränslös. Nick får inte ur sig vad han egentligen vill medan Frances är introvert och framstår som kall och otrevlig. Sally Rooney svarar att det vore ointressant att skriva om trevliga personer för då skulle inget hända. Hon är förvånad över att en del läsare verkar tycka så illa om romanpersonerna.

- De är inte elaka och de är ganska plikttrogna. De bryr sig verkligen om de andra människorna i deras liv även om de är lite dåliga på att uttrycka det. Så jag blir lite förvånad när jag får höra att de är avskyvärda. Jag läser ju böcker där karaktärerna mördar, är sadister och beter sig riktigt oansvarigt. Det gör ju inte mina, de är normala människor som gör lite bra och lite dåligt, säger Sally Rooney.

Hon tror också att reaktionerna mot särskilt Frances som är bokens huvudperson beror på att hon är ung kvinna och att läsare är mindre förlåtande mot kvinnor än mot män.

- Vi är vana vid att läsa om män som är svåra att tycka om. Vi läser om män som beter sig oerhört illa mot vänner och familj och det är den manliga antihjälten, men den har ingen motsvarighet för kvinnor. Jämfört med majoriteten av män så som de spelas på film så är Frances en synnerligen moralisk människa, säger Sally Rooney.

Det här med att många nu läst hennes bok och har synpunkter var inget hon räknat med när hon skrev den, säger hon. Hon trodde att kanske någon skulle läsa den men inte att hon skulle dras in i bokindustrin och behöva lägga en massa tid på marknadsföring och intervjuer.

- Det här med att bli en publik person var inget jag planerade för och jag önskar att jag funderat på det, på vad jag känner mig bekväm med att prata om, vad jag bör undvika och vad som är privat. Och det här är något jag fortfarande funderar på, säger hon.

Jag undrar om uppmärksamheten och synpunkterna från läsare och kritiker påverkar henne nu när hon skriver sin andra bok som också handlar om vänskap. I den nya romanen är det själva vänskapen som är huvudpersonen och fokus ligger på karaktärernas roll i den vänskapen snarare än på dem som personer.

- Det som påverkar den nya boken är erfarenheten av att ha skrivit förut. Jag har lärt mig av mina misstag säger hon och skrattar. I nästa bok vill jag att berättelsen hänger ihop bättre, säger debuterande Sally Rooney.

Medan vi pratar har det börjat regna och vi kurar ihop oss under hennes genomskinliga paraply.

Irland har genom åren producerat många berömda författare och det kommer hela tiden fram nya spännande namn. Sally Rooney ingår i den senaste nya vågen av författare som tar upp nya ämnen och bryter mot formreglerna.

- Jag tror att irländsk litteratur rymmer större mångfald nu. Det finns nog fler arbetarklassförfattare nu än förut som skriver om miljöer och människor vars berättelser inte tidigare hörts, säger Sally Rooney. Sedan kan man ju undra om vi de nya verkligen bryter mot tidigare generationer eller om det mer handlar om en fortsättning på en redan existerande väg, säger hon.