Hälsa

Hon vill visa att det går att bygga muskler som vegan

1:37 min

Eva Sederholm vill inspirera äldre till att äta mindre kött. Själv är hon vegan, och det går fint även när man tävlar i bodyfitness, menar hon.

Eva Sederholm från Jönköping tävlar i bodyfitness. Det är en tävling där de tävlande blir bedömda efter bland annat utseende, muskelmassa och hudton. I juni var hon i USA och tävlade och trots en uppladdning på bara åtta veckor så lyckades knipa en andraplats. Musklerna bygger hon helt på en vegansk kost, något som hon hoppas kan inspirera fler att äta mindre kött.

– För mig handlar det mycket om att visa att det funkar att bygga muskler och att man får i sig det man behöver på en vegansk kost, säger hon.

Eva har tidigare jobbat som kock på restaurang, men i dag jobbar hon med att laga mat åt äldre, en generation som helst föredrar klassiska, kokta grönsaker. Eva drömmer om att få jobba mer med att föreläsa om vegansk kost.

– Min dröm är att väcka intresse, förståelse och kunskap om kost hos bland annat äldre, säger Eva Sederholm, som vill sprida information om vegetarisk och vegansk kost både till äldre och till barn som går i högstadiet, då många (framför allt tjejer) bestämmer sig för att bli vegetarianer.

– Deras okunskap gör tyvärr att de inte får i sig tillräckligt med näring, säger Eva Sederholm.