Nazister uppmanar till revolt mot journalister och politiker

1:08 min

Nu uppmanar Nordiska motståndsrörelsen sina medlemmar till revolt mot journalister och politiker i samband med en inbjudan till demonstration i Göteborg. Något som kan vara olagligt, enligt polisområdeschef Erik Nord.

Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen skriver bland annat på sin hemsida att politiker och journalister är förbrytare och att medlemmar i regeringen är brottslingar. I samband med detta uppmanar de till revolt. 

– När ett sådant språkbruk används av en organisation som i grund och botten provocerar de flesta av oss som tror på det demokratiska samhället så får det extra kraft om man uppmanar andra att begå brott mot någon annan. Då kan man göra sig skyldig till uppvigling, säger polisområdeschef i Storgöteborg Erik Nord. 

Det är den 30 september, samtidigt som Bokmässan äger rum i Göteborg, som Nordiska motståndsrörelsen bjudit in till en stor demonstration. Ännu har polisen inte fattat något beslut om demonstrationen är tillåten eller inte. Men enligt polisområdeschef Erik Nord finns det i nuläget inget som tyder på att ansökan kommer avslås, och polisen rustar redan nu för vad som kan komma att hända.

– Vi förstår ju att det kommer krävas stora polisresurser. Men vi för dialog med dem som vill  ha demonstrationen och hur den ska kunna genomföras på ett sätt så de upplever att de når ut med sitt budskap samtidigt som det ska kunna ske på ett acceptabelt sätt när det gäller ordningen och säkerheten, säger Erik Nord. 

Nordiska motståndsrörelsen säger till P4 Göteborg att "en uppmaning till revolt inte behöver betyda något våldsamt utan att man endast vill utföra en demonstration".