Asylsökande i Finland på väg till Sverige

1:56 min

En grupp asylsökande i Finland planerar att i början av september gemensamt ta sig till Sverige via gränsen i Haparanda/Torneå för att istället söka asyl i Sverige.

Enligt en talesperson för de asylsökande kan det röra sig om hundratals, kanske upp åt tusen personer.

Något som både gränspolisen och Migrationsverket nu förbereder sig inför

– Ja, vi känner ju till de uppgifterna och vi kommer titta närmare på de uppgifterna, säger Lisa Danling på Migrationsverkets presstjänst.

– Och skulle det komma ett större antal personer som vill söka asyl här så har vi beredskap för det. Vad innebär det? Det innebär att det finns personer som kan ta upp deras ansökan om asyl och påbörja den processen helt enkelt.

Det är den senaste veckan som det cirkulerat uppgifter i sociala medier och finländska tidningar om att framförallt irakiska asylsökande i Finland i en gemensam aktion ska försöka ta sig till Sverige och Haparanda om ett par veckor.

Nuor Dawood är talesperson för de asylsökande:

– Det kan bli allt från hundra till tusen människor, kanske fler, som först kommer förhandla med finländsk polis vid gränsen för att sen förhoppningsvis till fots fortsätta in i Sverige och svenska myndigheter, säger Nuor Dawood.

Enligt honom är det ett sätt att visa sitt missnöje med asylpolitiken i grannlandet och deporteringar av irakiska asylsökanden som fått avslag. -

– De hoppas ha större möjligheter att få stanna i Sverige, säger han.

Normalt är gränsen högst upp i Östersjön mellan gränsstäderna Haparanda och Torneå helt öppen.

Den svenska gränspolisen säger till Ekot att de också undersöker uppgifterna om de asylsökande och att de har en dialog med Migrationsverket om det.

Lisa Danling på Migrationsverkets presstjänst säger att varje ärende prövas individuellt och att det kan finnas undantag men att Dublinkonventionen gäller som huvudregel och att den som ansökt om asyl i Finland troligen kommer skickas tillbaka dit igen.

– Generellt så är det ju så att om man har ansökt om asyl i ett annat land så är det också det landet som ska pröva asylansökan, säger Lisa Danling.