Starka reaktioner efter Trumps tal

2:24 min

Afghanistans president Ashraf Ghani välkomnar president Trumps beslut att stärka den amerikanska militärens närvaro i landet. Samtidigt hotar talibanerna USA.

Om USA inte drar tillbaka sina trupper från Afghanistan kommer landet snart att bli en kyrkogård för den här supermakten. Så lät det i ett uttalanden från talibanerna efter president Trumps besked om att förlänga USA:s längsta militära insats och fortsatt vara kvar i landet och stötta den afghanska regeringen.

Talibanernas talesperson, Zabihullah Mujahid säger så länge det finns till och med en amerikansk soldat kvar i vårt land så kommer talibanerna fortsätta med sin jihad. I förra veckan gav terrorgruppen ut ett uttalande där man varnade Trump för att förstärka de amerikanska trupperna i Afghanistan.

Samtidigt välkomnades beslutet av landets president Ashraf Ghani som i ett uttalande säger att det visar på ett varaktigt engagemang från Afghanistans viktigaste partner i denna globala konflikt.

– Jag är tacksam gentemot president Trump och det amerikanska folket för deras förnyade stöd och vår gemensamma kamp för att bli kvitt hotet från terrorismen i regionen, sade president Ashraf Ghani i sitt uttalande.

I sitt tal kritiserade president Trump Pakistan för att ge terrorister en fristad. Kritiken välkomnas av Indien som länge kritiserat Pakistan för att tillåta terrorister att röra sig fritt längs gränserna i landet. Trump passade även på att kritisera Indien i sitt tal för att tjäna enormt på handeln med USA och sa att han därför förväntar sig mer hjälp från Indien i Afghanistan.

Efter kritiken har Kina försvarat sin allierade, Pakistan. En talesperson för kinesiska UD sa tidigare idag att Pakistan är i främsta ledet i kampen mot terrorism och har gjort stora uppoffringar.

Trumps beslut välkomnas även av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg som välkomnade den amerikanska presidentens beslut om att de amerikanska truppernas närvaro ska styras av behov och inte en tidsram.

President Trump väntas fatta beslut om att öka antalet amerikanska soldater på plats i Afghanistan. Stoltenberg sa även att Nato-länderna sen tidigare sagt sig vara villiga att öka sin närvaro i landet.

Ryska nyhetsbyrån intefax citerar en tjänsteman på ryska UD som säger att man inte tror att Trumps nya strategi kommer att leda till en positiv förändring i Afghanistan.