Tysk minister vill stödja Erdogan-kritiker i Turkiet

1:45 min

Ordkriget mellan Tyskland och Turkiet fortsätter. Den tyske utrikesministern Sigmar Gabriel säger nu att EU och Tyskland starkare borde stödja de krafter i Turkiet som inte står bakom den turkiske presidenten Erdogan.

– Mer än hälften av den turkiska befolkningen är demokratiskt sinnade och räknar nu med att Europa och Tyskland inte bara tittar på utan istället stödjer demokratiska krafter i Turkiet, sa den tyske utrikesministern Sigmar Gabriel under ett valtal i går kväll.

Genom att öppet ifrågasätta den turkiske presidentens demokratiska sinnelag höjde han tonläget än mer i den diplomatiska kamp som sedan länge pågår mellan länderna.

Sigmar Gabriel sa också i dag öppet att, vad han menar är Erdogananhängare, ringt hans fru och hotat henne.

– Uppenbarligen känner sig de motiverade att göra så på grund av Erdogans agerande, säger Sigmar Gabriel.

Gabriel hade under helgen, liksom förbundskansler Merkel, hårt kritiserat Turkiet för att landet genom den internationella polisorganisationen Europol låtit gripa en tyskturkisk författare med tyskt pass i Spanien. Turkiet anklagar författaren Dogan Akhanli för att stödja terrorism.

Författaren är nu på fri fot igen, men får inte lämna Spanien förrän Turkiets begäran om utlämning av honom har behandlats. Gabriels kritik mot Turkiet i detta fall i helgen fick den turkiske presidenten att personligen attackera Gabriel

– Vem tror du att du är som pratar med den turkiske presidenten, prata med min utrikesminister istället, det är din plats, fräste Erdogan.

Erdogan har också fått mycket kritik här i Tyskland för att han uppmanat turkiska väljare i Tyskland att inte rösta på de tyska Kristdemokraterna eller Socialdemokraterna i det kommande valet.

En del tyska politiker kräver nu att Tyskland inför sanktioner mot Turkiet, vilket regeringen Merkel än så länge motsätter sig.