Analys: Frågan är hur många partiledarliv Kinberg Batra kan få

2:35 min

För tredje gången i år mullrar det under Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Den första krisen startade i januari när partiet bytte linje i regeringsfrågan och synen på Sverigedemokraterna. En ledarkris som kulminerade i mars när partifolket samlades i Karlstad och visade att de ville ge sin ledare en andra chans.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Men siffrorna fortsatte sjunka och vägrade böja av uppåt. Det parti som nyss tävlat med Socialdemokraterna om att vara Sveriges största parti rasade nu ner till tredjeplatsen, förödmjukande distanserat av Sverigedemokraterna.

Moderatledaren drabbades därför av en andra kris redan i maj. Hon red ut även den men under mer förödmjukande former än mars-krisen. Den här gången tvingades Kinberg Batra lova att förändra sin personliga stil för att erövra ett nytt partiledarliv.

I sommar fick hon oväntat en god möjlighet att visa sin kapacitet i skarpt läge. Skandalen inom transportstyrelsen och kritiken mot regeringens sätt att hantera den blev en chans för moderatledaren att visa sig som ledare för en beslutsam opposition. Som den kraftfulla partiledare och statsministerkandidat moderatsverige önskar att de hade. Hittills tyder inte opinionssiffrorna på att hon lyckades.

Att hon nu ifrågasätts igen beror också på att det bara är en och en halv månad kvar till Moderaternas partistämma. Den framstår som en sista möjlighet att byta ledare före valet. Många förtroendevalda moderater i riksdag, kommuner och landsting känner den kalla blåsten från ett kommande valnederlag. Många kan tvingas lämna politiska uppdrag och i många fall det som är deras försörjning.

Det går inte att avsätta en ledare alltför nära en partistämma. Det betyder att de närmaste två, tre veckorna är en kritisk tid för partiledningen.

Anna Kinberg Batra tvingas återigen fundera på om hon ska avgå själv eller i värsta fall riskera att avsättas på ett mera förnedrande sätt. Hittills har ledningen valt att mobilisera de krafter som stöder henne för att slå tillbaka kritiken och det kan hända att de försöker och lyckas med det igen.

Skulle det bli ett partiledarskifte kommer det att visa sig att Moderaterna har större problem än några ansikten i toppen. Moderaterna är det parti som drabbats hårdast av de senaste årens splittring på den högra halvan i svensk politik. Klyftan mellan liberaler och konservativa går rakt igenom partiet. Moderaterna är det största offret för SD:s och nationalismens växande styrka i den svenska opinionen och det är svårt att se hur en annan partiledare kan råda bot på det.