Hyrorna i nya bostäder på rekordnivå

1:36 min

Hyrorna i nya bostäder har aldrig varit högre.

– Inom nyproduktionen är vi absolut på väg mot marknadshyror, säger bostadsforskaren Martin Grander.

Månadshyran för en nybyggd tvårummare kan vara 11 000 kronor enligt Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra. Hyrorna i nybyggda lägenheter kan vara dubbelt höga som i genomsnittet.

Tidningen har granskat hyrorna i landets tio största städer. Där har nästan en tredjedel av de nybyggda lägenheterna en hyra på över 2 000 kronor per kvadratmeter och år.

Enligt Statistiska centralbyrån är en snitthyra i landet ungefär hälften så hög, knappt 1 000 kronor per kvadratmeter och år.

Bostadsforskaren Martin Grander på Malmö högskola pekar på en faktor till som driver upp hyrorna.

– Vi har en ny trend kan man väl säga, fler och fler fastighetsägare väljer att sätta så kallade egensatta hyror. Det vill säga att man rundar förhandlingarna med hyresgästföreningen, säger Martin Grander.

Många är helt enkelt beredda att betala den hyra som värden begär, utan förhandling där Hyresgästföreningen deltar.

Göran Cars, professor i samhällsbyggnad på KTH i Stockholm, pekar på att subventionerna till bostadsbyggandet slopades i början av 90-talet. Han tror att vi kommer att få se någon form av subventioner igen framöver.

– Jag är fullkomligt övertygad om att regeringen kommer att tvingas till en omprövning. Vi pratar bara om en brist på bostäder. Men det som är den stora utmaningen i dag är inte att bygga mycket utan det är att få alla de hushåll som har små eller måttliga inkomster att ha råd att betala, säger Göran Cars.

– Och de har inte råd att betala det vi bygger i dag. Där ligger den stora utmaningen.