Lund

Forskningsprojekt vill göra havren vassare

2:03 min

Visste du att Sverige är världsledande inom havre? Havren är en av få grödor vi kan konkurrera internationellt med, och nu ska ett forskningsprojekt i Lund se hur den svenska havren kan bli ännu bättre.

– Vi har som mål att Sverige ska vara världsbäst på havre. Man ser det utifrån det perspektiv och den livsstil vi för idag, att vi vill gå mot ett vegetariskt samhälle, säger Leif Bülow, professor i tillämpad biokemi vid Lunds universitet.

Leif Bülow är håller just nu på att arbeta med ett industriellt forskningscentrum i Lund, Scanoat, som har fått 100 miljoner kronor i år från stiftelsen för strategisk forskning (SSF) för sitt projekt. 

I havren finns en grupp fiber som heter betaglukaner, som har god effekt på kolesterolnivåer och sockerupptagning.

– Vi vill plocka fram nya havresorter som är bättre att odla och även har bättre hälsoeffekter än vad de är idag. Så vi vill göra saker och ting ännu bättre, sätta saker och ting på sin spets, säger Leif Bülow.

– Vi har som mål att Sverige ska vara världsbäst på havre.

Havren kan alltså vara med och minska klimateffekterna och vara nyttig i arbetet med preventiv hälsa. 

– Vad man tittar på framför allt är hjärt-kärlsjukdomar, där vi vill sänka kolestorolnivåerna. Där har vi redan idag verifierade hälsoeffekter, så vi vet att just fiber från havre har en väldigt stor betydelse, säger han.

Dessutom kan havren vara en del av behandlingen av andra sjukdomar.

– Vi tittar också på diabetiker; hur kan vi se och hålla glukosnivåerna jämna i blodet. Och en sista mycket mycket spännande målgrupp är cancerpatienter. Hur kan vi förbättra livsvillkoren och kanske en del av behandlingen av cancer? säger Leif Bülow.