The Square - Guldpalmsvinnaren

1:46 min

Ruben Östlund provocerar och lockar till skratt, vågar långa scener och att ha en medelålders museiman i huvudrollen.  (Premiär 25 augusti).
Betyg: 5

Titel: The Square
Regissör: Ruben Östlund
Manus: Ruben Östlund
Skådespelare: Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West            
Betyg: 5

The Square handlar om en framgångsrik man i medelåldern, den danske museichefen Christian som ska lansera en ny stor utställning på det fina svenska konstmuseet som är inrymt i Slottet. Samtidigt försöker han leva ett moraliskt schysst liv, ja kanske inte till en början. Hans kamp med att göra rätt kommer efter hand.
Han blir rånad, han råkar ut för unga reklamkillar som gör allt för att synas, han messar till det för en liten invandrarkille, han arrangerar en bal på slottet som spårar ur, han har sex med en amerikansk journalist som ställer honom mot väggen...

Ruben Östlunds The Square är en film med scener som tar upp mänskliga dilemman. Det är en visuell fest stundtals, det finns överraskande kul scener, den är lång nästan två och halv timme, men den känns inte för lång.

The Square är en annorlunda film och det går att förstå att Cannesjuryn gav den en Guldpalm, samtidigt är den nog inget för den som vill ha något enkelt, kravlöst underhållande. Mitt betyg pendlar mellan fyra och fem, det finns scener som är lite långdragna, och åtminstone en scen som känns överflödig. Men här finns också underbara scener, och mycket att hämta. Och det är en film att snacka om, en film som sticker ut. Så mitt betyg blir en femma.

Inte för att jag tycker att det är årets bästa film, utan för att den bjuder på så mycket.