Gravitationsvågorna tar klivet in i astronomins vardag

1:40 min

När upptäckten av gravitationsvågor presenterades var det en stor sensation inom astronomin. Nu har observationerna börjat användas praktiskt.

Gravitationsvågor kan användas för att studera sådant som vi inte haft en chans att titta på tidigare. I februari berättade forskarna bakom Ligo-observatoriet i USA (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) att de hittat gravitationsvågor.

Det var den första av fyra observationer som presenterats hittills.

Efter de inledande observationerna har forskarna nu också börjat använda gravitationsvågorna för att ta reda på mer om universum. 

– Nu blir det här verkligen ett arbetsområde inom astronomin och inte bara en slags fundamental upptäckt för fysikerna att glädjas åt, säger Bengt Gustafsson som är professor i astrofysik vid Uppsala universitet.

Vågorna är vibrationer i rumtiden och de förutspåddes av Einstein. De som har uppmätts i anläggningarna i USA har uppstått när två tunga svarta hål har kolliderat med varandra.

Frågan är nu hur sådana här system med svarta hål har bildats. Är det till exempel från dubbelstjärnor eller har de bildats på olika håll i en svärm med stjärnor?

Det går att ta reda på genom att med hjälp av gravitationsvågorna se hur snabbt de svarta hålen snurrar och åt vilket håll deras rotationsaxlar lutar. Det är det forskarna har börjat undersöka nu.

– De här händelserna verkar mer svara mot en svärm med svarta hål och stjärnor där två råkade fånga in varandra och sedan kollapsade, än att det var en dubbelstjärna från början.

Men eftersom analyserna bara bygger på fyra observationer av gravitationsvågor krävs det fler observationer för att kunna dra säkra slutsatser, enligt Ligo-forskarna. De menar att det behövs ytterligare tio observationer, och det tycker Bengt Gustafsson är goda nyheter.

– Det är ett av de viktigaste resultaten med det här arbetet. Det behövs inte så många fler händelser för att man ganska säkert ska kunna säga någonting om hur de här svarta hålen kan ha uppstått.

Referens: Will M. Farr et al. Distinguishing spin-aligned and isotropic black hole populations with gravitational waves. Nature 23 augusti 2017. DOI:10.1038/nature23453