RECENSION – FILM

Ouaga Girls - meditativt från bilmekanikerskola

2:02 min

Dokumentären "Ouaga Girls" av Theresa Traore Dahlberg handlar om ett gäng tjejer 20+ som lär sig lär sig lacka och laga bilar på en yrkesskola i Ouagadougou.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Filmens titel: Ouaga Girls
Regissör:
Theresa Traore Dahlberg
Genre:
Dokumentär
Betyg:
3 av 5

Det är upprop på bilmekanikerskolan i Ouagadougou i Burkina Faso. I fyra år ska en grupp tjejer varva vanliga lektioner i historia och matematik med en praktisk yrkesutbildning.

I en film som på många sätt liknar ett meditativt montage får vi ta del av deras skolvardag och världen utanför. En tjej får löshår hos frisören, några går på konsert, en i klassen oroar sig för att vara gravid.

Det finns ingen speaker eller förklarande texter, bara en radio eller TV som står på i bakgrunden och på så sätt fyller på med fakta om situationen i Burkina Faso. Som att över 51 procent av befolkningen mellan 15 och 29 är arbetslösa. Då kan en utbildning till bilmekaniker göra stor skillnad.

Några unga killar på verkstaden där tjejerna praktiserar ifrågasätter om kvinnor verkligen har den fysiska styrka som behövs i jobbet, men annars illustreras den normbrytande verksamheten mer bildmässigt, som att det sticker ut fötter med rosettprydda, silverglittriga pumps ur blåbyxbenen.

Det sägs aldrig rakt ut i filmen varför de här unga kvinnorna har hamnat på just den här skolan, där hade jag velat ha en förklaring.

Stämningen, de vackert ljussatta bilderna och soundtracket är i stället behållningen i den här filmen. Men avståndet till de här kvinnliga pionjärerna som det faktiskt handlar om, är alldeles för stort.