Dieselåtgärder i Tyskland inte tillräckliga

1:51 min

Nya beräkningar visar att de åtgärder som beslutades på dieseltoppmötet nyligen inte alls räcker. Nu vill den tyska miljöministern att bilindustrin gör ännu mer.

 – Programvaruuppdateringar kommer inte räcka för att få ner de skadliga utsläppsnivåerna, det säger den tyska miljöministern, socialdemokraten Barbara Hendricks.

Hennes uttalande kommer efter att den tyska motsvarigheten till Naturvårdsverket (Umweltsbundesamt) räknat på vilka effekter åtgärderna som den tyska regeringen och bilindustrin kom överens om på dieseltoppmötet för några veckor sen, kommer få.

Målet med åtgärderna var att utsläppen av kvävedioxid skulle minska med 25 till 30 procent, men enligt de nya testerna är effekten bara 6 procent.

Det innebär, enligt myndigheten, att dieselförbud fortfarande hotar i flera dussintals tyska städer eftersom de beslutade åtgärderna inte kommer få ner utsläppsnivåerna till den nivå som EU kräver.

Därför vill nu miljöminister Hendricks se ännu tuffare åtgärder för bilindustrin.

- Det kan inte bara handla om ny programvara, det måste också innebära tekniska förändringar, säger Barbara Hendricks.

Det skulle dock vara mycket dyrare för bilföretagen att genomföra.

Vissa företrädare för bilindustrin beskyller miljöministern för att driva valkampanj med de nya testerna, och uppenbarligen är man inte heller överens i den tyska regeringen.

Den tyske trafikministern, Alexander Dobrindt som tillhör partiet CSU, som var den som sydde ihop dieseltoppmötet, vill nämligen inte gå lika hårt fram mot bilföretagen.

Flera tyska miljöorganisationer ger dock miljöministerns åsikt sitt stöd. Att programvaruuppdateringar inte räcker har varit deras åsikt under lång tid, säger de.

Förbundskansler Angela Merkel kommer i början av september ha ett möte med de kommuner som har sämst luft för att diskutera ytterligare åtgärder.