Trumps mentala hälsa ifrågasätts

2:18 min

I USA diskuterar nu allt fler öppet Donald Trumps mentala hälsa, och hur vicepresidenten och kongressen ska förhålla sig om de anser att Donald Trump inte klarar av att sköta sitt jobb längre.

– Jag ifrågasätter verkligen hans förmåga, hans lämplighet att vara på den här posten. Oroar mig för att han har kärnvapenkoderna, säger James Clapper, tidigare chef för USA:s nationella underrättelsetjänst som arbetat på höga poster under både demokratiska och republikanska presidenter.

Efter president Donald Trumps hot att stänga ner staten om muren mot Mexiko inte byggs, hans många vredesutbrott, förvirrade uppträdanden och oförmåga att uttrycka sig statsmannamässigt är det nu allt fler som nu öppet diskuterar presidentens mentala hälsa.

Även den republikanske senatorn Bob Corker som står nära presidenten säger att Donald Trump inte har visat den stabilitet som behövs och måste höjda sig över sin egen person.

Demokraternas kongressledamoten Jackie Speier vill att man nu för första gången i historien ska tillämpa det 25:e konstitutionstillägget som stadgar att vicepresidenten och en majoritet av ministrarna kan ta ifrån presidenten ämbetet om han är oförmögen att fullgöra sitt arbete.

Om presidenten då inte går frivilligt måste en avsättning få två tredjedels majoritet i både senaten och representanthuset.

En annan demokratisk ledamot Jamie Raskin, professor i konstitutionell rätt, vill att kongressen tillsätter en oberoende kommission med uppgift att bedöma presidentens hälsa.

Flera psykiatriker har brutit mot sitt eget yrkesförbunds regel att inte diagnosticera patienter som man själv inte undersökt.

Rättspsykiatern Bandy Lee som varit konsult åt demokraterna anser att presidenten är så farlig för landet att han ger ut antologin "Det farliga fallet Donald Trump".

Psykiatrikern Allen Frances, en av männen bakom diagnosen narcissistisk personlighetsstörning, kommer också med en bok i september, "Skymning för amerikansk sans - en psykiater analyserar eran Trump".

Donald Trumps anhängare avfärdar dessa utspel som plumpa elakheter och vänsterpropaganda och försök att komma åt en president som har en annorlunda stil.

Det är ju just denne oförutsägbare rebell som säger det oväntade och vill dränera "det korrupta Washingtonträsket av lobbyister och korrumperade politiker" som väljarna röstade fram.