Polisfacket: Polisen satsar på enkla brott för att höja statistiken

1:55 min

Polisen skickar vidare allt fler brottsutredningar till åklagare. Men nu misstänker polisförbundet att de enklare brotten prioriteras för att statistiken ska se bättre ut.

– Man skulle kunna kalla det för pinnjakt, säger Tomas Stjernfeldt, vice ordförande i polisförbundet i region Syd.

Narkotikabrotten och trafikbrotten är de brott som polisförbundet anser är enkla att utreda. De står för hela 60 procent av de polisledda brottsmisstankarna som går vidare till åklagarmyndigheten, visar siffror P4 Kronoberg har tittat på.

Det är också egeninitierade fall, där polisen står för majoriteten av anmälningarna efter egna tillslag. De här doftar "pinnjakt", tycker polisförbundet.

– Prioriteringen av verksamheten på det här sättet är nog tyvärr ett bevis på en pinnjakt. Och en ambition att visa goda resultat trots en extremt utsatt och påfrestande verksamhet, säger Tomas Stjernfeldt.

Robert Loeffel, informationsansvarig på polisen, skriver i ett mejl till P4 Kronoberg att det är positivt att polisen kan leverera bättre resultat på flera plan i länet.

– Det visar på ett bra polisarbete på flera nivåer inom länet, skriver Robert Loeffel i mejlet.

Loeffel förklarar ökningen av de egeninitierade ärendena med att de är en medveten strategi i arbetet mot till exempel narkotikamissbruket.