Växjö

Fler kvinnor i länet intresserar sig för kampsport

1:39 min

Intresset för kampsport bland kvinnor och tjejer i länet ökar. Det menar nio av de tio kampsportsföreningar som P4 Kronoberg pratat med.

P4 Kronoberg har ringt runt till tio kampsportsföreningar runtom i länet. De allra flesta, nio av tio, ser någon form av ökning i kvinnor och/eller flickors intresse för kampsport de senaste åren. 

Kristina Gustafsson sitter i styrelsen i Växjö Titans i Växjö. Hon tror det ökade intresset beror på flera olika saker. 

– Dels tror jag att man i samhället i stort ger samma möjligheter till tjejer att utöva alla sporter. Men för oss är det också ett medvetet arbete. Vi vill ha fler tjejer till verksamheten, säger Kristina Gustafsson och fortsätter.

– Många tjejer som utövar kampsport är mer synliga i dag. Vi hade till exempel Janni Larsson [världsmästare i brasiliansk jiu-jitsu] som var med i Mästarnas Mästare. Det tror jag är en stor del, att ha förebilder helt enkelt, säger Kristina Gustafsson. 

En av kvinnorna i länet som börjat med kampsport de senaste åren är Sandra Hanna Westerberg. Numera både tävlar hon och lär ut thaiboxning.

– Jag tror det finns ett större intresse för att utmana sig själv. Det ser man i de flesta sporterna som är populära just nu. Det spelar ingen roll om man är kille eller tjej. Alla har vi samma behov av att utmana oss själva, ta plats och göra det vi mår bra av, menar Sandra Hanna Westerberg. 

Tror du intresset för kampsport bland kvinnor ökat på grund av att man som kvinna eller tjej känner ett ökat behov i dagens samhälle att skydda sig?

– Det är få av dem som vi har mött här som kommer hit för delen med självförsvar. Man kommer hit för att öka sin egen självmedvetenhet, sin egen självkänsla, för att vara trygg, stabil och må bra. Och jag tror det går mycket hand i hand, säger Sandra Hanna Westerberg.