#sametinget

Större förtroende för Sametinget i Norge

1:56 min

Väljarundersökningen som gjordes i samband med sametingsvalen i Norge och Sverige 2013 visar att sametingsväljarna i Norge har större förtroende för Sametinget.

Förra året kom boken Sametingsval, som presenterade resultatet från den stora väljarundersökning som gjordes i samband med valet till Sametinget i Sverige 2013. Nu kommer en andra bok, Ett folk, ulike valg, som jämför delar av resultaten från väljarundersökningen i Sverige, med den som gjordes i samband med sametingsvalet i Norge samma år.

Boken beskriver skillnaderna och likheterna mellan den samiska väljarkåren på norsk sida och den på svensk sida. Ett resultat i studien är att väljarna i Norge har större förtroende för Sametinget än vad väljarna i Sverige har.

- Det är betydligt högre förtroende bland de norska sametingsväljarna för det egna sametinget än vad det är på svensk sida, säger statsvetaren Ragnhild Nilsson som är en av forskarna bakom studien.

I Norge har 49 procent av sametingsväljarna förtroende för Sametinget, medan siffran på svensk sida är 16 procent.

En orsak menar Ragnhild Nilsson är att Sametingets större självbestämmande i Norge spelar roll.

- Att man har möjlighet att fatta beslut i högre utsträckning i dom frågor som de norska sametingsväljarna tycker är viktiga.

Men den visar också att väljarna i Norge har ett högre förtroende till de egna nationella politiska institutionerna än vad sametingsväljarna på svensk sida har.

- Förtroendet för Sametinget, det kunde man kanske förstå att det skulle vara en skillnad mellan sametingsväljarna i länderna, men också skillnaden i förtroendet till de egna nationella institutionerna, det förvånade mig endel.

Det här menar Ragnhild Nilsson kan vara ett tecken på hur politiken fört i Norge.

- Den assimilationspolitik man fört på norsk sida, det perspektivet kanske har varit mer lyckosam, man har en tro på det norska systemet i betydligt högre utsträckning än vad vi har i Sverige, säger Ragnhild Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio