Karin Olofsdotter – ny ambassadör i USA

2:51 min

Regeringen utsåg igår sin nya ambassadör i USA. Det är Karin Olofsdotter från Halmstad som tillträder posten.

– Det är naturligtvis en enorm ära och ett stort förtroende som jag har fått. Det är en stor myndighet med många anställda och våra relationer med USA är oerhört breda. Det gäller att föra fram Sveriges intressen på de flesta frågeområden, säger Karin Olofsdotter om nya uppdraget.

Vad kommer du göra som ambassadör i Washington? 

– Framför allt är det att värna svenska intressen i relationen med USA, vad gäller tillväxtfrågor, ekonomi, försvarsfrågor och säkerhetsfrågor. 

Idag är Karin Olofsdotter utrikesråd för handelsfrågor och hon har tidigare bland annat varit ambassadör i Budapest och tjänstgjort vid Nato-delegationen och EU-representationen i Bryssel.

– Jag är en så kallad generalist på UD. Jag har jobbat med allt från att vara stationerad i Ryssland till Nato. Så jag har en väldigt bred bakgrund som kanske inte så jättemånga har på UD, säger Karin Olofsdotter.

Som ambassadör i Washington kommer hon också träffa USA:s president Donald Trump.

Jag har inte träffat Donald Trump än, jag kommer först träffa honom om några veckor. 

President Trump är intresserad av att utveckla den amerikanska ekonomin, sysselsättningsfrågor och omställning av arbetskraft i industrier som inte går framåt längre – något som Sverige har stora erfarenheter av, berättar Karin Olofsdotter.

– Jag tror att det går att hitta bra samarbetsområden med president Trump även om han är annorlunda jämfört med sin föregångare. 

Donald Trumps handslag är en snackis och har beskrivits som stela, intensiva och konstiga. Och snart ska även Karin Olofsdotter hälsa på USA:s president.

– Jag får väl träna! Jag får väl trycka tillbaka! 

Karin Olofsdotter tillträder sin nya tjänst på fredag om en vecka och för första gången någonsin blir det en kvinna som den svenska regeringen utser som ambassadör i USA.