Barn hjälper kriminella förvara narkotika

1:16 min

Barn i Eskilstuna agerar hjälpredor åt kriminella nätverk. De förvarar bland annat narkotika åt äldre kriminella, enligt polisen.

– Vi ser exempel på 11-13-åringar som springer ärenden åt mer etablerade kriminella som är mycket väl medvetna om att de här unga människorna inte har uppnått 15 år, det vill säga straffbarhetsåldern, säger Thomas Bergqvist kommunpolis i Eskilstuna.

Thomas Bergqvist säger att barnen inte ingår i de kriminella gängen utan bara agerar som hjälpredor åt dem. Enligt polisen utnyttjas barnen bland annat till att sälja, köpa och förvara narkotika – något som bekräftas av Socialtjänstens fältgrupp.

Där säger man även att äldre kriminella ibland kan köpa fina saker till de yngre i gengäld mot att de utför tjänster. Enligt polisen söker barnen också de kriminellas bekräftelse.

– Vi behöver satsa mycket mer på att barnen ska bli sedda för andra saker än kriminalitet och brottslighet. De måste ju bli sedda för att de lyckas i skolan, för att de har en bra fritid och att de helt enkelt lyckas i livet, säger Christer Åkerlund, teamledare på socialtjänsten i Eskilstuna.