Lars Adaktusson kandiderar till toppost i KD

2:09 min

Det ser ut att bli en kamp om topposterna i Kristdemokraterna på partiets riksting i oktober. EU-parlamentarikern Lars Adaktusson ger nu besked att han kandiderar till en plats i den högsta ledningen.

- Den enkla bakgrunden är att jag har nominerats av partimedlemmar, distrikt runt om i landet, även gemensamt av ungdomsförbundet och seniorförbundet. Det här är ett stort förtroende, som jag naturligtvis är väldigt tacksam över, och jag vill svara upp mot det genom att säga att jag står till förfogande, säger Lars Adaktusson.

Hur tycker du att Kristdemokraterna ska vända de dåliga opinionssiffrorna?

- Jag tycker att vi som parti ska vara tydligare än vad vi har varit ideologiskt. Väljarna ska veta att vår politik alltid bygger på kristdemokratins värderingar och att vi står för människovärdet.

På Kristdemokraternas riksting i oktober ska ombuden fatta beslut om vilken politik partiet ska gå till val på nästa år. Men de ska också bestämma vilka som ska vara partiets ledande företrädare. Ebba Busch Thor bedöms sitter säkert - men det ser ut att bli strid om de övriga topposterna.

Den ekonomisk-politiske talespersonen Jakob Forssmed är i dag KD:s vice ordförande, och den socialpolitiska talespersonen Emma Henriksson är andra vice. Båda vill sitta kvar i den högsta ledningen.

Sedan tidigare är det känt att de utmanas av ungdomsförbundets förra ordförande Sara Skyttedal, som är kommunalråd i Linköping.

"Vi behöver modiga företrädare som vågar föra fram en vass kristdemokratisk politik", sade hon till Aftonbladet i våras.

Och nu meddelar alltså även partiets EU-parlamentariker Lars Adaktusson att han kandiderar till presidiet.

- I grunden tycker jag att det är positivt att partiets medlemmar har flera kandidater att välja mellan. Samtidigt vill jag säga att jag varken tänker ta strid eller utamana någon, jag förhåller mig helt enkelt till det faktum att jag är nominerad. Jag uppfattar att det finns ett stöd för detta på olika håll i partiet, och då säger jag att jag står till förfogande, säger han.

Vad skulle du säga att det är för politiska skillnader mellan å ena sidan dig och Jakob Forssmed och Emma Henriksson, å andra sidan?

- Det överlämnar jag med varm hand till andra att bedöma, säger Lars Adaktusson.