P1-MORGON MÅNDAG 28 AUGUSTI

Statsministerns närmaste medarbetare lämnar sitt uppdrag

5:16 min

I går kväll kom uppgifter om att Stefan Löfvens närmsta medarbetare, statssekreteraren Emma Lennartsson avgår efter att det har kommit fram ny information om vad hon visste i samband med it-skandalen på Transportstyrelsen. Hör Mikael Oskarsson från Kristdemokraterna som sitter i försvarsutskottet och som var den som KU anmälde nuvarande regeringen angående skandalen.

Hör även Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach kommenterar.

Fredrik Furtenbach - Varför avgår statssekreterare Emma Lennartsson tror du?
– Tidigare har hon sagt att hon inte fått informationen förrän december 2016. Efter en genomgång säger hon nu att hon medverkat vid två möten där det här kom upp, men att hon inte reagerat och att hon inte kommer ihåg i efterhand att det här ämnet kom upp.

 Finns det andra skäl?
– Jag kan tänka mig att det är för att skydda statsministern. Det pågår en utredning och en KU-granskning som båda skulle kunna landa i resultat som är besvärliga för Stefan Löfven, men att hon avgår hastigt skulle kunna lätta på trycket. Det skulle också kunna vara så att regeringen tänker sig att det här kanske kunde rädda försvarsminister Peter Hultquist, eftersom han fått kritik för att han inte fört vidare information till statsministern om detta. Nu visar det sig att information om att säkerhetspolisen granskade Transportstyrelsen kommit upp vid möten som statsministerns närmaste man närvarat vid, säger Ekots Fredrik Furtenbach.

Hur kan man tänka sig att Alliansen reagerar på avgången?
– De verkar inte ha pratat ihop sig ännu om en gemensam reaktion. Jan Björklund sa till Ekot igår att det var för tidigt att bedöma. Moderaternas Hans Wallmark reagerade tvärt om. Han tyckte att det här gjorde saker allvarligare för Peter Hultquist, därför att Hultquist till skillnad från statssekreteraren Emma Lennartsson, förstått att informationen var allvarlig, säger Ekots Fredrik Furtenbach.

Regeringen meddelade också i helgen att de drar tillbaka två kritiserade skatteförslag. Kan det här ha något samband?
– Båda är ett sätt att städa för regeringen. I det senaste med Emma Lennartsson tycker jag det tyder på en akut krishantering, att regeringen vill att det ska blåsa över så fort som möjligt. Man klubbar hennes avgång på ett extrainsatt regeringssammanträde på en söndag som ingen känner till. Hon ger en enda intervju till ett utvalt medium, Dagens Nyheter, och är sedan inte tillgänglig mer. På detta kommer att hon inte får något avgångsvederlag, det blev ju debatt tidigare om att Transportstyrelsens generaldirektör kunde fortsätta lyfta lön, trots det som hänt.

– Hela upplägget känns som att det är gjort för att det ska blåsa över i medierna så fort som möjligt, säger Ekots Fredrik Furtenbach.

Fotnot: P1-Morgon har sökt statssekreterare Emma Lennartsson och Statsminister Stefan Löfven. Båda har avböjt att medverka.