Det sista av museisamlingen i Strängnäs auktioneras ut

1:30 min

Nu katalogiseras de 1000 föremål som kvarstår av Strängnäs kommuns museisamling. I september ska de börja auktioneras ut på nätet.

I juni förra året togs beslutet att Strängnäs kommun ska göra sig av med de gamla museiföremålen. 

Daniel Fjellström är antikvarie på Strängnäs kommun och den som har hållit i arbetet. 

– Vi har ganska mycket möbler, allmogeföremål, tryckpressar, verktyg och liknande och ganska mycket amerika-koffertar, säger Daniel Fjellström 

Frågan om vad som ska hända med museiföremålen har varit känslig under en lång tid. Efter att Strängnäs kommunala museum stängde på 90-talet efter ungefär 20 år så placerades föremålen i Sundby magasin utan att allmänheten egentligen kunde ta del av föremålen. 

Lars Larsson (M) är och kultur- och fritidsnämndens ordförande i Strängnäs. 

 – Tidigare nämnder har varit inne på det här spåret att vi måste göra något för samlingarna, men den ekonomiska orken har inte funnits. I grund och botten handlar det mycket om ekonomi. Efter senaste valet kollade vi på budgeten, säger Lars Larsson.  

Men nu satsar kommunen på att nedläggningen ska gå rätt till och att föremålen ska behandlas etiskt korrekt. 

De flesta föremål har gått till länsmuseet eller andra museum, men även skolor, bygdegårdar och andra kommunala verksamheter har fått ta del av det. Och nu är det alltså det sista som kommer auktioneras ut i en nätauktion. 

– Sörmland museum har först varit här och undersökt och gjort ett urval och det har gjorts i flera etapper där de har gjort en bedömning vad som är speciellt och relevant för det Sörmländska kulturarvet, säger Daniel Fjellström. 

Den 24 september kommer föremålen börja auktioneras ut och den 8 oktober avslutas nätauktionen. Det som finns kvar av samlingen då kommer att slängas.