Teckomatorp

40 år efter BT Kemis miljöskandal pågår fortfarande saneringen

4:38 min

Fyrtio år efter P4 Malmöhus premiärsändning lever fortfarande en av nyhetshändelserna i allra högsta grad. För ett halvt sekel sedan växtgiftsfabriken BT Kemi blev ett namn för löpsedlarna pågår alltjämt saneringsarbetet efter miljöskandalen.

Som tredje telegram läste vårt ankare, Karsten Erichs, upp nyheten att fler gifttunnor hittats på BT Kemis område i Teckomatorp.

"BT Kemi förnekar kännedom om de nya gifttunnorna. Sammanlagt var det 76 nya tunnor som grävdes upp i förra veckan av länsstyrelsen inom BT Kemis område i Teckomatorp."

Troligtvis kunde han inte då ana att vi genom hela vår historia skulle få skäl att återkomma till den eskalerande miljöskandalen. Än i dag, 40 år efter telegrammet, återstår arbete att göra för att städa bort de sista resterna av skandalen.

Det finns emellertid en ljusning i sikte. Om man bara kan lösa finansieringen, hoppas politikerna att saneringen kan vara helt avklarad om fem år.

Vi besökte Teckomatorp och mötte upp med David Bohgard, biträdande projektledare för BT Kemi efterbehandling, som Svalövs kommuns projekt för att städa upp efter BT Kemi kallas.

– Jag kan fortfarande få samtal från folk som är intresserade av att köpa hus i Teckomatorp som undrar om det är farligt och vad man ska tänkta på, säger David Bohgard.

Inrymt i byns gamla skola, intill torget i Teckomatorp finns i dag en utställning om miljöskandalen. Här kan man få veta allt om BT Kemi, företaget som gav många i bygden arbete men verksamheten också kom att förgifta mark och vattendrag. Företagets gifter tog också livet av många djur och växter och fick många bybor att frukta för sin egen hälsa. För många är än i dag Teckomatorp förknippat med BT Kemi och miljöskandalen

– Man ska minnas och komma ihåg historien men jag tror att det går att tvätta bort skandalstämpeln, säger David Bohgard.

Miljöskandalen har inte bara drabbat de närmast berörda utan även skattebetalarna. Slutnotan för skandalen är inte klar men väntas landa på en halv miljard kronor. Det är bara en bråkdel av de skadestånd på en dryg miljon kronor som BT Kemi ålades att betala innan företaget gick i konkurs. 

Att saneringen skulle kosta så mycket var det ingen som kunde ana när vår reporter Karl-Johan Elvander direktrapporterade utanför BT Kemis grindar på förmiddagen den 29 augusti 1977.

Men det finns ljusning. Nyligen beslutade Svalövs kommun att arbeta för att det sista av de förorenade områdena ska saneras från gift. Går allt som det ska väntas saneringen vara klar om fem år.