Smältande glaciärer vittnar om varmare klimat

1:55 min

Klimatförändringarna tär hårt på världens glaciärer. Samtidigt ökar intresset för våra glaciärer och glaciärturismen är på frammarsch.

– Det här är det bästa man kan göra för att visa på klimatförändringarna, säger journalisten Maria Söderberg som anordnar utflykter till glaciärer.

Vid landets största glaciär, Salajekna i Sulitelmamassivet, har elva personer lyfts upp med helikopter för att få en vandring vid landets största glaciär.

Per Holmlund berättar för skaran besökare om Salajekna, som i likhet med nästa alla andra glaciärer i världen sakta men säkert smälter. Den här med runt 12 miljoner kubikmeter årligen.

Guiden Per Holmlund är professor i glaciologi vid Stockholms universitet, han tycker det är bra att glaciärer uppmärksammas:

– Det är väldigt bra, det ökar medvetenheten och informationen sprids om vilka miljöer vi har att värna om.

Är glaciärer det bästa exemplet på hur klimatförändringarna påverkar vår miljö?

– Det är i vart fall ett väldigt bra exempel. Det blir påtagligt att något sker med klimatet så försvinner flera miljoner kubikmeter is, säger Per Holmlund.

Vid kanten av Salajekna sitter ett tiotal personer som tagit chansen att besöka glaciären. Synintrycken från den smältande och kalvande glaciären fylls på med fakta om den flera tusen år gamla ismassan.

– Det är fantastisk, det är magnifik. Men det är tragiskt och skrämmande att spå mycket av glaciären försvinner, säger Ritu Andersson från Holmsund, en av glaciärbesökarna.