Svensk köpfest på fastigheter i Köpenhamn

2:27 min

De svenska fastighetsbolagens köpfest i Danmark fortsätter. Ifjol slogs nytt köprekord. Efter flera miljardaffärer i sommar blir 2017 ett nytt toppår.

– I Danmark kan man köpa hus som är billigare än att bygga nytt, men i Sverige är det dyrare att köpa begagnat än att bygga själv, säger Anders Jarl, vd på fastighetsbolaget Wihlborgs som i somras köpte fastigheter för 2,3 miljarder kronor på den danska sidan. 

Ifjol köpte svenska bolag fastigheter i Danmark, främst i Köpenhamnsområdet, för 12,5 miljarder svenska kronor, men den summan är nu alltså redan passerad.

Finanskrisen slog hårt mot Danmark. Enligt Jenny Andersson, senioranalytiker på dansk-svenska Öresundsinstitutet, är en del av förklaringen finanskrisen och att danska pensionsbolag nu börjar se över sitt innehav. 

– Finanskrisen har hjälpt till att öppna upp den danska marknaden. Det har varit stora bestånd till salu och priserna har varit relativt låga, bland annat om man jämför med Stockholm. De danska pensionsbolagen har varit stora ägare och de har varit mer aktiva och sett över sina bestånd vilket också lett till ökad försäljning, säger Jenny Andersson. 

Under sommaren har det alltså skett flera stora affärer. Bland annat köpte Wihlborgs 15 kontorsfastigheter till ett värde av cirka 2,3 miljarder svenska kronor, men även bolag som Heimstaden, Balder och Akelius har under sommaren gjort stora inköp i Danmark.

Tidigare i år köpte det svenska investeringsbolaget Niam det privata fastighetsbolaget HD Ejendomme som värderas till cirka 5 miljarder kronor. Jenny Andersson, ser ännu inga tecken på att det svenska intresset skulle svalna. 

– Aktörerna själva signalerar att de vill fortsätta och har pengar att investera om rätt affär finns. Så det beror ju lite på hur marknaden utvecklar sig, om priserna pressas upp så finns det ju anledning att tro att de kanske söker sig till andra geografiska områden eller andra segment, säger hon.

Men även om det är nära mellan Sverige och Danmark kan affärskulturen skilja sig ganska mycket. Wihlborgs har varit på den danska marknaden sedan 1996 och vd Anders Jarl vet att det är lätt att göra fel.

– När man förhandlar en affär i Sverige så är man överens om det mesta och så tar man i hand på det. Men när man tar i hand i en affär i Danmark så är man bara halvvägs. Man har hälften kvar att förhandla även om man som svensk tror att man är överens om allt, säger Anders Jarl.