Två års kö till njurtransplantation – Lotta fick njure av svägerskan

0:43 min

Kön för att få en njurtransplantation i Västra Götaland är två år lång. Lotta Anner hade tur. Hon fick en njure av sin svägerska.

Lotta Anner från Upphärad fick sitt liv tillbaka efter att ha varit svårt sjuk i närmare femton år. Diagnosen njursvikt fick hon för fem år sedan.

– Jag blev pigg med en gång. Det är helt enkelt fantastiskt, säger Lotta Anner.

Per Lindner är verksamhetschef vid Transplantationscentrum i Göteborg. Han berättar att väntekön för njurtransplantation är två år lång. Det organ som patienter får vänta längst på i Sverige.

– Det genomförs runt 200 njurtransplantationer varje år, men bara ett par stycken av dessa kommer från levande donatorer, säger Per Lindner som är verksamhetschef vid Transplantationscentrum i Göteborg.

Många kan tänka sig att donera organ efter sin död, men det går även att dela med sig av vissa organ som man klarar sig utan, som till exempel en av njurarna.

I Sverige finns fyra transplantationscentrum, som donatorer kan vända sig till. Ett av dem ligger i Göteborg.

Det finns också ett annat faktum, menar Per Lindner, där vården kan förbättra sig. Idag avslutas livsuppehållande åtgärder för framförallt äldre patienter utan att de ens fått frågan om de kan tänka sig att donera ett organ. 

– Vi använder organ från personer som är över 80 år och får dem att fungera bra, säger Per Linder.