Positiv fransk tillväxt – men tuff höst väntar

1:06 min

Frankrikes tillväxt steg med 0,5 procent under andra kvartalet i år. Det är för fjärde kvartalet i rad som landets BNP ökar.
Samtidigt väntar åtstramningar inför statsbudgeten som ska läggas fram om en månad.

Den franska tillväxten har ökat stadigt, med sammanlagt 1,8 procent sen andra kvartalet för ett år sen. Hushållens konsumtion har ökat med 0,3 procent, exporten har stigit med 2,5 procent och importen med 0,4.

Siffrorna från statistikbyrån Insee, är goda nyheter för Frankrike, vars tillväxt har haltat under de senaste åren.

Men den nya regeringen, som just har återvänt efter semestern - har en tung höst framför sig.
Om en månad ska nästa års statsbudget läggas fram. Regeringen vill nå EU:s krav på ett underskott i de offentliga finanserna på högst tre procent av BNP. För det krävs besparingar på motsvarande 20 miljarder euro eller 190 miljarder kronor.

Men samtidigt är prioriteringslistan lång. Där finns försvaret, säkerhetsfrågor, rättsväsendet, skolan, en ekologisk omställning och satsningar på funktionshindrade.

Att samtidigt minska skatteintäkterna och göra satsningar är svårt – och den nya regeringens kapacitet och styrka ser ut att avgöras under de närmaste månaderna.

På torsdag väntas de reformförslag presenteras som gäller bland annat arbetslöshetsförsäkringen och inskränkningar i arbetsrätten, reformer som president Macron vill genomföra med dekret om det behövs.