Bildt duckar frågan om partiledarposten

1:19 min

Förre moderatledaren Carl Bildt har nämnts i diskussionerna om vem som skulle kunna ta över som partiledare efter Anna Kinberg Batra. I en intervju med norska NRK så väljer han nu att inte ge något rakt besked om ifall han ställer upp eller inte.

– Nej, jag har inga svar på de där frågorna för ögonblicket, säger Carl Bildt och skrattar.

Det var i går som tidigare moderatledaren och stats- och utrikesministern Carl Bildt fick frågan av NRK. Hans namn har nämnts i diskussionerna om vem som kan bli ny partiledare. I går lyfte exempelvis flera moderater i Västsverige fram honom som lämplig ny ordförande.

– Jag är övertygad om att han kan väckas mitt i natten och ta en debatt med Stefan Löfven och föra fram moderat politik. Jag tror också att han har det grundmurade förtroendet i partiet och i Sverige som lyfter oss, säger Arne Lernhag, kommunstyrelseordförande på Öckerö.

Men Bildt är också tydlig med att han som gammal partiledare inte bör lägga sig i partiets diskussioner när han får frågan av NRK:s reporter Lilla Sölhusvik om ifall han kan tänka sig att ta över som moderatledare.

– Det har jag för stunden inga kommentarer till. Jag har varit partiledare för moderaterna i 13 år och som princip när man avgått så kommenterar man inte frågor vad gäller det egna partiet.

Men känner du inte lusten att ta över? Det finns folk som säger att de behöver dig nu.

– Det finns folk som säger väldigt mycket åt olika håll. Så brukar det vara.

Betyder det att du inte kommer att ställa upp som ledare för Moderaterna?

- Jag har... Nej, jag har inga svar på de där frågorna för ögonblicket, säger Carl Bildt.