Høyre störst i Norge inför valet

1:54 min

De norska socialdemokraterna har tappat positionen som landets största parti, enligt en ny opinionsmätning inför det norska valet den 11 september.

Igår kväll var det tv-sänd duell mellan de två statsministerkandidaterna; Høyres Erna Solberg och Jonas Gahr Støre från Arbeiderpartiet. Den sistnämnde är förstås inte nöjd med vad den nya mätningen visar.

– Detta är alltför lågt, vi ska högre än det, sa Jonas Gahr Støre i NRK:s valduell.

Arbeiderpartiet får rekordlåga 24,4 procent i den opinionsmätning som Norstat har gjort för NRK. Nedgången för de norska socialdemokraterna är statistiskt säkerställd. Detsamma gäller ökningen i stödet för Erna Solbergs Høyre. Enligt mätningen är Høyre Norges största parti, med 25,7 procent.

1924 var senaste gången som Høyre var större än Arbeiderpartiet i ett norskt stortingsval. Erna Solberg är glad, men aktar sig för att ta ut segern i förskott.

– Det ger en tydlig signal om där är något att göra, men jag tar inte ut något i förskott.

Andra opinionsmätningar de senaste veckorna har inte varit lika katastrofala för Arbeiderpartiet. Klart är dock att det har skett en svängning i den norska opinionen de senaste månaderna.

I början av sommaren tydde det mesta på regeringsskifte i Norge och att Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre blir statsminister efter 11 september. Enligt den här färska mätningen kan nuvarande högerregering sitta kvar, med minsta möjliga marginal.

Erna Solberg vinner röster, bland annat på allt fler tecken på att norsk ekonomi har fått ny fart efter de senaste årens kris för den norska oljeindustrin.

Oljan var ett av huvudtemana i gårdagskvällens tv-sända duell mellan de två statsministerkandidaterna. Fast Norges två största partier är överens om huvuddragen inom oljepolitiken, medan däremot mindre partier som liberala Venstre och Miljøpartiet de Grønne helt vill ändra kurs och bland annat hindra letande efter nya olje- och gaskällor i Norge.