Regeringen omlokaliserar sju myndigheter från Stockholm

0:45 min

Regeringen omlokaliserar hela eller delar av verksamheten på sju statliga myndigheter, meddelade statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi (S) på en pressträff i dag.

Det handlar om strålsäkerhetsmyndigheten, polarforskningssekretariatet, myndigheten för kulturanalys, svenska ESF-rådet, universitets- och högskolerådet omlokaliseras, delar av tillväxtverket och myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor.

– Det är nu slut på en lång trend av centralisering till Stockholm, säger statsminister Stefan Löfven.

Civilminister Ardalan Shekarabi säger att man lärt sig från problem av tidigare omlokaliseringar som kostat mycket pengar och där myndigheten förlorat kompetens i samband med flytten.

Att Strålsäkerhetsmyndigheten flyttats från Solna till Katrineholm är bland annat för att det är pendlingsavstånd till Stockholm och att man hoppas då att många anställda väljer att flytta med. 

– Vi har lärt oss från tidigare erfarenheter. Med den bakgrunden har vi tittat på vilka myndigheter som är lämpliga och vilka orter som har kapacitet att ta emot dem. Det handlar inte om en kompensationsinsats. Det handlar om att vi ser ett behov att förstärka statens närvaro i syfte att upprätthålla legitimiteten.

Både statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi betonar också att arbetet med att omlokalisera flera myndigheter pågår. 

Oppositionen är positiv till omlokalisering men kritiska till att det handlar om så få arbetstillfällen. Landsbygdskommittén föreslog i januari att staten ska utlokalisera minst 10 000 statliga jobb. 

– Detta är bra, men vi är mycket fundersamma över takten. Nu är det viktigt att få veta vilken plan regeringen har för att hinna genomföra detta och se till att hela landet får en bättre tillgång till statlig service och fler jobb, säger Kristina Yngwe (C).