TBE gjorde 13-åriga Anna helt förlamad

5:25 min

Ett fästingbett omkullkastade allt för Anna Kretz och hennes familj i Västerås. Nu sitter hon förlamad i en rullstol, utan förmåga att prata och helt beroende av andra. Pappa Johan Kretz berättar om den 11-åriga tjej som blev TBE-smittad för drygt två år sedan.

På nätterna sitter assistenterna bredvid henne, på dagarna sköter de om henne, gör övningar, hjälper henne med toalettbesök, rensar luftrören från slem, ser till att hon kommer till och från skolan.

– Innan hon blev sjuk var hon duktig i skolan i nästan alla ämnen och läste mycket. Hon är ett stort Harry Potter-fan, berättar pappa Johan Kretz.

– Nu går hon i skolan fyra timmar per dag och är fortfarande duktig. Särskilt på engelska.

Anna sitter i rullstol men läggs på en särskild bräda som kan vickas upp i lodrät position så att hon blir stående ett tag varje dag, bland annat för att hennes skelett inte ska ta onödig skada.

– På kort sikt kommer hon nog inte att bli bättre. Vi övar på att hon ska kunna kommunicera via en ögonstyrd dator så att hon kan berätta vad hon vill. Idag får vi ställa ja- och nej-frågor som hon svarar på genom att svänga på huvudet åt vänster eller åt höger. Vad som händer på sikt är omöjligt att säga, men forskningen går framåt och det kan nog hinna hända mycket. Hon är ju bara 13 år, säger Johan Kretz.